Elevii de clasa a VIII-a încep de luni simularea Evaluării Naţionale
Ministerul Educaţiei a postat, pe site-ul edu.ro, listele conţinuturilor atât pentru simularea Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a, cât şi pe cele pentru probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat.
Articol de Adriana Leu, 19 Martie 2023, 13:12
Începe perioada în care elevii din anii terminali îşi pot testa cunoştiinţele şi se familiarizează cu procedura de examinare.
De luni, elevii de clasa a VIII-a încep simularea Evaluării Naţionale, iar peste două săptămâni va fi rândul celor aflaţi în ultimul an de liceu să vadă cât mai au de învăţat, pentru că este programată simularea probelor scrise de la Bacalaureat.
Elevii aflaţi în clasa a VIII-a vor descoperi mâine, pentru prima dată, care sunt rigorile unui examen.
Mâine are loc simularea probei scrise la Limba şi literatura română, marţi cea la matematică, iar miercuri, elevii care aparţin minorităţilor naţionale, vor susţine simularea la Limba şi literatura maternă.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele, însă accesul elevilor în clase este permis până la ora 8:30. Timpul destinat rezolvării subiectelor este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea acestora.
Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor de studiu în vigoare.
Ministerul Educaţiei a postat, pe site-ul edu.ro, listele conţinuturilor atât pentru simularea Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a, cât şi pe cele pentru probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat.
Pentru simularea susţinută de elevii care termină gimnaziul, subiectele sunt redactate sub forma unei broşuri care este tipărită faţă-verso, aşa cum este transmisă de Centrul Naţional pentru Politici în Educaţie şi Evaluare, iar cei care au nevoie de mai mult spaţiu pentru scrierea răspunsurilor mai pot cere pagini suplimentare.
Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simularii examenelor naţionale vor fi publicate în fiecare după-amiază.
Notele obţinute la aceste simulări nu vor fi trecute în catalog, decât la solicitarea expresă a elevilor, şi nu vor putea fi contestate.
Aceste simulări sunt organizate pentru ca elevii să vadă ce înseamnă un examen şi pentru ca, împreună cu părinţii şi profesorii, să afle ce se mai poate face pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară.