Elevii au susţinut prima probă scrisă a bacalaureatului
Peste 200 de mii de elevi au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română. Absolvenţii au avut de rezolvat subiecte vizând opere ale scriitorilor Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi I. L. Caragiale.
Articol de Bogdan Mihai, 27 Iunie 2011, 13:51
Absolvenţii de liceu încep, de luni, probele scrise la examenul de bacalaureat, cu cea la Limba şi literatura română.
Elevii au avut de rezolvat subiecte vizând opere ale scriitorilor Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi Ion Luca Caragiale.
Primul subiect constă într-un fragment din "Nuntă în cer" de Mircea Eliade, elevii având de comentat un fragment literar.
La subiectul vizând opera lui Nichita Stănescu, elevii au de comentat afirmaţia "a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă".
La cel de-al treilea subiect elevilor li se cere să caracterizeze un personaj din "O scrisoare pierdută", de Ion Luca Caragiale.
Pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, care a început la ora 09.00, s-au înscris peste 200.000 de elevi.
Elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine, marţi, proba de limbă maternă.
În zilele următoare, respectiv 29 iunie şi 1 iulie, se vor desfăşura proba obligatorie a profilului şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 3 iulie, până la ora 16.00.
În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile.
Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 5 - 7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.
Măsuri de securitate pentru eliminarea fraudei
O noutate pentru sesiunile bacalaureatului în 2011 o constituie sporirea măsurilor de securitate, pentru eliminarea fraudei.
În luna mai, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen şi vor avea interdicţia de a da bacalaureatul în următoarele două sesiuni.
Tot în vederea eliminării copiatului, ministrul a solicitat inspectoratelor şcolare să asigure cât mai multe săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi şi, pentru prima dată, organizaţiile nonguvernamentale, care au fost acreditate de inspectoratele şcolare judeţene, au acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi a procedurilor de desfăşurare a bacalaureatului.
Până în prezent, absolvenţii de liceu au susţinut examene orale şi practice, la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Competenţe digitale şi o limbă de circulaţie internaţională.