Electroputerea Craiova va renunţa la 350 de angajaţi
Alţi 500 de angajaţi au fost disponibilizaţi de la Electroputerea Craiova în 2009. Liderii sindicali spun că persoanele disponibilizate îşi vor găsi greu alt loc de muncă.
Articol de Florin Firu, Dolj, 20 August 2010, 14:20
Trei sute cinzeci de angajaţi de la Electroputere Craiova urmează să-şi piardă locul de muncă în această toamnă, după ce alţi 500 au fost disponibilizaţi în 2009.
Deşi conducerea firmei a promis slujbe stabile pentru cel puţin 1500 de salariaţi, angajaţii se tem că uzina, fondată în 1949 şi privatizată cu greu, după şase ani de încercări eşuate, este într-o situaţie critică.
Pe an ce trece, numărul angajaţilor de la Electroputere se reduce considerabil.
Liderul de sindicat al Electroputere Craiova, Aurel Bojenoiu, este de părere că lipsa comenzilor este principalul motiv pentru care se operează disponibilizări de personal.
Acesta consideră că restructurarea unităţii putea fi evitată, dacă statul român s-ar implica mai mult în procesul de privatizare.
"Sunt trei ani de când ne încearcă această îngrijorare. Se vede treaba că AVAS-ul a vândut, în condiţii deloc sănătoase pentru cei din Electroputere, această întreprindere", a declarat Aurel Bojeniu.
"Este de neexplicat că un brand atât de important pentru această ţară este, practic, în pragul colapsului.Deşi ni se promite că în jur de 1500 de persoane vor rămâne în Electroputere pentru mai mulţi ani, este greu de presupus că aceste lucruri se vor întâmpla" a mai declarat liderul sindical.
"Şanse mici de reconversie" pentru cei disponibilizaţi
În opinia lui Aurel Bojenoiu, pentru cele 350 de persoane disponibilizate găsirea unui nou loc de muncă va fi o sarcină dificilă, ţinând cont de calificarea şi vârsta acestora, precum şi de oferta slabă de pe piaţa craioveană.
"Majoritatea sunt la o vârstă de peste 40 de ani, într-un oraş în care este imposibil să-ţi găseşti un loc de muncă.
"Mulţi or o să plece la ţară, or o să plece să cutreiere lumea, unde şanse au puţine, pentru că sunt foarte în vârstă. Vor ajunge la mila publică. Nu ştiu cum şi în ce fel vor trăi", spune liderul sindical.
Uzina Electroputere Craiova a fost scoasă la vânzare în anul 2001.
Până în noiembrie 2007, data preluării de către firma saudită Arabian Contracting Company Limited, pentru Electroputere statul român făcuse şase lansări de privatizare, toate fără un rezultat favorabil, ca urmare a neîndeplinirii de către potenţialii investitori a condiţiilor din dosarul de prezentare, ori a schimbării strategiei de vânzare din partea autorităţii de valorificare a activelor statului.