Efectele noului proiect legislativ privind jocurile de noroc
Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână proiectul de lege privind jocurile de noroc.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Aprilie 2024, 15:59
Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână proiectul de lege privind jocurile de noroc, cu 243 de voturi pentru şi patru abţineri. Potrivit noilor reglementări, în judeţul Vaslui, de exemplu, sălile de jocuri vor mai funcţiona doar în cele trei municipii, în restul localităţilor acestea urmând a fi interzise.
Aparatele de tip slot-machine sunt prezente în majoritatea barurilor din mediul rural, iar dependenţa de astfel de jocuri a generat numeroase cazuri dramatice, greu de gestionat pe termen lung, spun psihologii.
Amănunte despre efectele noului proiect legislativ ne aduce Alina Darie: ”Conform ultimului recensământ, oraşele Murgeni şi Negreşti din judeţul Vaslui au mai puţin de 15.000 de locuitori, ceea ce face ca sălile de jocuri de noroc să nu mai poată funcţiona în aceste localităţi, dacă legea va fi promulgată. La nivelul judeţului Vaslui, medicii trag un semnal de alarmă şi susţin că s-a înmulţit numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc, mai ales în rândul adolescenţilor şi tinerilor.
Ana Rinder, psiholog, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui: ”În ultima perioadă s-a introdus chiar în clasificarea internaţională a tulburărilor mentale acest tip de dependenţă, ca şi alte tipuri de dependenţă, sunt tratate, dacă putem spune aşa, prin psihoterapie şi prin procedee educaţionale.”
În municipiul Huşi, de pildă, primarul Ioan Ciupilan a atras atenţia că pe aproape fiecare stradă centrală există săli de jocuri de noroc, ceea ce este alarmant. Tinerii, îndeosebi, sunt clienţii acestor locaţii.
”-: N-am jucat, au prieteni care joacă, da. Şi pierd mulţi bani acolo.”
Conform noii legi privind interzicerea activităţilor comerciale privind jocurile de noroc, judeţul Vaslui va mai avea asemenea săli de jocuri doar în municipiile Vaslui, Bârlad şi Huşi, întrucât legea trimisă spre prumulgare prevede ca asemenea activităţi să nu mai poată funcţiona în localităţi care au sub 15.000 de locuitori.”/editor Florin Lepadatu/