Efectele liberalizării pieței europene a laptelui
Uniunea Europeană speră că, astfel, va creşte consumul, dar micii fermieri spun cu toţii că piaţa va fi acaparată de marii procesatori multinaţionali din industria laptelui.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Aprilie 2015, 13:31
Preţurile produselor lactate ar urma să scadă începand de astăzi, odată cu liberalizarea pieţei europene a laptelui.
Vestea, bună pentru consumatori, este primită, însă, cu îngrijorare de micii fermieri, care se tem că eliminarea cotelor naţionale le va aduce doar falimentul.
Uniunea Europeană speră că, astfel, va creşte consumul, dar micii fermieri spun cu toţii că piaţa va fi acaparată de marii procesatori multinaţionali din industria laptelui.
Aceasta, pentru că puterea de cumpărare a românilor a s căzut, iar clienţii se raportează acum mai mult la preţ decât la calitate.
Fermierii de la noi se aşteaptă şi ca producţia să crească în ţările cu tradiţie, iar surplusul de lapte să fie exportat. Uniunea Europeană ar trebui să le ofere şi lor protecţie prin majorarea subvenţiilor - spune Valentin Dunca, producător din Sălaj.
"Va fi o mare problemă că va intra lapte ieftin din Ungaria, poate din Polonia şi din altă parte unde subvenţiile sunt mult mai puternice decât la noi. Numai să dau un exemplu, pe vegetal subvenţia în Olanda e 490 pe hectar; noi primim 190", a spus Valentin Dunca.
În plus, decizia Uniunii Europene, deşi anunţată din timp, i-a prins nepregătiţi. Fermierii nu au reuşit să se asocieze pentru a face faţă concurenţei şi nici nu a fost creat un sistem performant de preluare şi distribuire a laptelui.
Problemele sunt recunoscute şi de reprezentanţii judeţeni ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în agricultură.
"Probabil, va exista un boom în defavoarea fermierilor, în sensul că, oricum, laptele, la ora asta, e undeva între 0,8 - 1 leu", a declarat Florin Căpraru, director APIA Bistriţa-Năsăud.
Ministrul Agriculturii: producţia de lapte va creşte doar cu 1% la nivelul ţărilor membre
Calculele Ministerului Agriculturii arată, însă, altfel.
Ministrul Daniel Constantin spune că, potrivit estimărilor, producţia de lapte va creşte doar cu 1% la nivelul ţărilor membre.
De aceea, nu va exista un risc major ca România să importe lapte mai ieftin.
Dincolo de aceste temeri, măsura care a intrat în vigoare astăzi aduce cu ea şi noi reglementări.
Fermierii nu mai pot vinde laptele decât dacă încheie contracte de livrare pentru minimum 6 luni şi depun până pe 14 mai declaraţiile anuale privind vânzările directe de lapte.