Editură unică pentru tipărirea manualelor obligatorii
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de lege prin care Editura Didactică şi Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educaţiei.
Articol de Angela Matei, 19 Martie 2018, 17:36
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de lege prin care Editura Didactică şi Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educaţiei.
Aceasta este editura care va tipări manualele obligatorii pentru toate ciclurile de învăţământ.
Parlamentarii puterii spun că, astfel, nu vor mai exista întârzieri în procesul achiziţie a manualelor şcolare.
Proiectul a fost susţinut inclusiv de fostul premier Mihai Tudose, care a subliniat că vor fi reduse substanţial costurile aferente editării manualelor.
Mihai Tudose: Calculul arată că, făcute în regie proprie - şi vă spun ca şi iniţiator cumva al acestui proces, împreună cu ministrul educaţiei de atunci, domnul Pop - costurile sunt cel mult la jumătate din suma actuală, şi cu garanţia manualelor pe bancă. Dacă vreţi dumneavoastră, în continuare, trei manuale alternative de sport care să nu fie gata pe 15 septembrie, ci pe 15 septembrie să avem trei tipuri de caiete suport alternative, care costă de zece ori mai mult, e dreptul dumneavoastră, dar jefuiţi ţara dumneavoastră când ajungeţi la putere pe răspunderea dumneavoastră. Noi ne-am asumat altceva la guvernare, să nu mai jefuim nimic şi, dimpotrivă, să păstrăm.
PNL, USR şi PMP au anunţat că vor vota împotriva acestui proiect şi au susţinut că întârzierile înregistrate la editarea manualelor au fost cauzate de Ministerul Educaţiei care nu a început la timp licitaţiile.
Florica Cherecheş, deputat liberal: Soluţia pe care acum a improvizat-o PSD-ul, aceea de a institui un monopol, este profund dăunătoare, antidemocratică şi antiprogres. Nu editurile au fost de vină pentru că elevii au început şcoala fără manuale, ci greşelile făcute de Ministerul Educaţiei, licitaţiile întârziate, rezultatele viciate, contestaţiile tărăgănate, cu grave suspiciuni de corupţie. Practic, 251 de titluri de manuale editate de o editură unică, Editura Didactică şi Pedagogică, nu au cum să apară pe masa şi pe băncile copiilor noştri în anul viitor şcolar 2018-2019.
Votul final asupra proiectului va fi dat mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.