Ediţie aniversară a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor
Anul acesta nu toate muzeele vor participa, în urma protestelor angajaților nemulțumiți de salarii.
Articol de Radiojurnal, 18 Mai 2024, 09:14
Orașele României se vor transforma astăzi într-o adevărată scenă culturală odată cu evenimentul 'Noaptea Europeană a Muzeelor'.
Este o ediție universară, a 20-a, însă anul acesta nu toate muzeele vor participa din cauza protestelor angajaților nemulțumiți de salarii.
Potrivit organizatorilor, vor putea fi vizitate 253 de obiective culturale din România și din Republica Moldova, dar importante muzee, între care Muzeul Național de Istorie a României sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa din Capitală ar urma să fie închise.
Expoziții, tururi interactive, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale și concerte, toate sunt incluse în ediția cu numărul 20 a evenimentului Noaptea Muzeelor.
Printre numeroasele proiecte inedite se numără "Istoria pe propria piele", o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, al Muzeului Municipiului Dej, tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold sau un tur ghidat și un minirecital cameral la Ateneul Român, precum și expoziția "Universul lui Salvator Dali" de la ARCUB.
Evenimentul se desfășoară în peste 70 de localități din țară și, potrivit site-ului dedicat Noaptea Muzeelor 2024, li se alătură cel puțin șapte localități din Republica Moldova, dar muzee mari din Capitală și din alte orașe mari din țară vor rămâne închise, între care Muzeul Național de Istorie, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Angajații protestează nemulțumiți de salarii pe care le vor mărite cu 20%.
Potrivit Federației CulturMedia, ar fi vorba de muzeele care nu sunt în subordinea Ministerului Educației, reprezentând peste 90% din personalul angajat în domeniu. Acestea ar urma să nu poată fi vizitate diseară.
În schimb, angajații vor să organizeze un protest de la ora 19:45 în Piața Victoriei, pentru că nu cred în promisiunile Guvernului.
Problema salariilor a fost discutată și la ultima ședință executivului de acum 2 zile, iar premierul Marcel Ciolacu a spus și ieri că săptămâna viitoare o să încerce să soluționeze revendicările, însă s-a arătat nemulțumit că protestele afectează evenimentul cultural.
Nu trebuie să aduci atingeri unui spirit și unei povești frumoase pentru un interes direct, a spus premierul, care s-a oferit să meargă voluntar pentru a ține Muzeul Antipa deschis.