Ecosistemul Mării Negre "se reface"
Prin măsurile de limitare a poluării luate de ţările riverane s-a reuşit îmbunătăţirea stării mediului marin din Marea Neagră.
31 Octombrie 2013, 14:51
Mediul Mării Negre incluzând ecosistemul său fragil şi vulnerabil, valorile estetice, precum şi bunăstarea populaţiei costiere, prezintă primele semne de recuperare. Marea Neagră îşi revine, aşadar.
Poluarea din sursele de pe uscat indică o tendinţă de atenuare; unele specii considerate complet dispărute au fost găsite într-un proces de refacere, iar statele riverane Mării Negre au raportat expansiunea zonelor protejate.
Marea Neagră este o mare închisă, o mare unică în felul ei, o mare care timp de 35 de ani a avut de suferit, resursele de peşte au scăzut, iar poluarea a ajuns de-a lungul timpului la cote alarmante.
Astăzi, însă, Marea Neagră este "în convalescenţă".
Prin măsurile de limitare a poluării luate de ţările riverane s-a reuşit îmbunătăţirea stării mediului marin.
Prezenţa algelor în cantitate mare la ţărm dovedeşte că ecosistemul se reface.
Stocurile de peşte, chefali şi lufari, sunt din ce în ce mai mari, iar prezenţa lor este evidentă prin numărul mare de delfini care îşi caută hrana şi care ajung în porturi.
Toate aceste semne evidente de refacere a ecosistemului din Marea Neagră anunţă că este nevoie în continuare de o colaborare strânsă a ţărilor riverane şi de o monitorizare atentă a surselor de poluare.
Joi este Ziua internaţională a Mării Negre.