Economii la buget, "cu medicamente generice"
Producătorii de medicamente generice spun că se pot face economii de 100 de milioane de euro pe an dacă sunt folosite aceste medicamente în locul celor standard.
Articol de Adriana Turea, 12 Septembrie 2013, 16:13
Producătorii de medicamente generice propun statului român o serie de măsuri pentru scăderea costurilor.
"S-ar putea face economii de 100 de milioane de euro pe an", au spus joi reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, la un forum de profil.
La rândul său, ministrul Sănătăţii a arătat că speră ca într-un interval de maximum 2 luni, să se gseasc o formulă pentru stabilirea preţului la generice, pentru ca românii să aibă un acces mai mare la acest tip de medicamente.
Medicamentele generice sunt considerate la fel de eficiente, însă au un preţ mai mic decât cele standard.
Producătorii de medicamente generice propun prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comerciale internaţionale, astfel încât 60% din totalul medicamentelor compensate eliberate în farmacii să fie generice.
Accelerarea procesului de intrare pe piaţă a medicamentelor generice şi modificarea taxei de clawback. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, speră ca într-o lună sau două, împreună cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, să găsească o formulă pentru stabilirea preţului la medicamentele generice.
"Avem câteva obiective de îndeplinit. Un acces mai mare al cetăţenilor la medicamente, şi în al doilea rând, să utilizăm mai bine fondurile publice.
"Pentru că dacă vom da mai multe medicamente generice, ne va costa mai puţin din fondurile publice, şi oamenii vor putea să-şi ia medicamentele de care au nevoie. Poate cel mai important, este să modificăm taxa clawback", spune Eugen Nicolaescu.
Noua taxă clawback "din 2014"
El a precizat că începând de anul viitor, Casa Naţională de Asigurări de Sanătate va reglementa prin noul contract-cadru, introducerea pe reţete a medicamentului de referinţă, şi astfel, pacienţii vor şti care este medicamentul generic mai ieftin.
"Cetăţeanul să ştie care este acest medicament şi mai departe, pe banii lui, pe opţiunea lui, el va putea să se ducă într-o direcţie sau alta.
"Cred că în felul acesta, îi vom putea informa corect pe cetăţeni, şi ei vor putea să-şi cumpere medicamente generice mai multe", spune Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că producătorii de medicamente originale au acceptat să se modifice taxa clawback, şi se lucrează la ea.
El speră ca până la sfârşitul anului să termine partea legislativă, să fie aprobată, ca de anul viitor să producă efecte.