Economia României "poate scădea în 2010 cu 1,5%"
Fondul Monetar ar urma să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică a României, afirmă reprezentanţii patronatelor după întâlnirea cu FMI.
Articol de Ionuţ Dragu, 27 Iulie 2010, 14:52
După întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au declarat că fondul va revizui în scădere prognoza de creştere economică a României pe 2010.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale, Dan Matei Agathon, FMI ar avea în vedere o revizuire de până la -1,5%.
Printre principalele teme analizate în cadrul întâlnirii au fost taxele, impozitele, bugetul de stat şi accesarea fondurilor europene au fost principalele teme de de analiză.
Dan Matei Agathon a precizat că nu s-a discutat despre ceea ce se va întâmpla cu taxa pe valoarea adăugată, cu taxa unică, însă a subliniat că "ne aşteptăm la o scădere economică".
România nu atrage "suficienţi bani europeni"
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a atras atenţia României cu privire la gradul scăzut de accesare şi cheltuire a banilor europeni.
Jeffrey Franks a precizat că reprezentanţii Fondului şi mai ales cei ai Comisiei Europene vor lucra împreună cu autorităţile de la Bucureşti la elaborarea unor strategii în acest sens.
Şeful delegaţiei FMI a mai adăugat că pe viitor vor exista şi discuţii cu privire la colaborarea după încheierea actualului acord.
Jeffrey Franks a declarat după întâlnirea cu patronatele din România că va lucra împreună cu experţii români "pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor eurpoene".
Şeful delegaţiei FMI a mai precizat că "provocarea pentru România este faptul că există o sumă foarte mare de bani la Burxelles", pentru care România trebuie să depună proiecte "şi toată munca tehnică necesară ca să obţineţi aceşti bani".
Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale spune că dacă România se va afunda în criză şi se vor aplica încontinuare măsuri de austeritate fără creştere economică "nu putem discuta de sfârşitul crizei".
De asemenea, Dan Matei Agathon a precizat că "cea mai importantă propunere ar fi fost un împrumut masiv pentru investiţii mari publice, singurul motor care ar declanşa o creştere economică imediată".
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale a subliniat că speră ca România să nu ajungă în situaţia în care să fie nevoită să imprumute bani pentru plata pensiilor şi salariilor.
Un nou împrumut "este binevenit"
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine necesitatea unui alt împrumut, subliniind că "un împrumut pentru investiţii ar fi oricând binevenit", pentru că ar ajuta la dezvoltarea României.
Împrumutul pentru investiţiile publice ar trebui întregit şi de măsuri de stimulare pentru investiţiile străine.
Pe de altă parte, patronatele acuză autorităţile că nu discută cu oamenii de afaceri înainte de întâlnirile cu FMI.
În acest fel, spune preşedintele "UGIR 1903", patronatele nu sunt la curent cu eventualele propuneri ale guvernului.
Ioan Cezar Corâci spune că patronatele din România sunt dezorientate pentru că nu au cunoştiinţă de măsurile pe care guvernul României le-ar putea anunţa FMI.
Preşedintele "UGIR 1903" a subliniat că în ultima perioadă nu a existat niciun fel de dialog între patronate şi executiv, exprimând totodată disponibilitatea de a dialoga cu Guvernul României pentru a găsi împreună soluţii.
Cea de-a 5-a evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului stand-by va fi încheiată de misiunea FMI la data de 4 august.