Economia României "a crescut cu 3,5%, în 2013"
INS a prezentat aşa-numitele estimări "semnal" ale economiei pe 2013, care sunt mai puţin precise decât datele provizorii programate să fie publicate la sfârşitul lunii martie.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Februarie 2014, 13:50
Economia României a crescut peste aşteptări anul trecut, conform primei estimări publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.
Dacă în vară calculele creditorilor internaţionali vizau o creştere a PIB de 2%, estimarea "semnal", publicată de INS astăzi, anunţă o creştere de 3,5% anul trecut, stimulată mai ales de evoluţia din a doua jumătate a anului, ultimul trimestru din 2013 înregistrând o creştere de peste 5% în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, 2012, cea mai mare creştere dintre ţările UE.
În medie, la nivel comunitar se înregistrează al treilea trimestru de creştere consecutiv la sfârşitul anului trecut, însă situaţia rămâne încă dificilă în zona euro, care înregistrează în continuare scădere.
Cea mai importantă economie din Europa, cea a Germaniei, a crescut cu 1,4% în ultimele trei luni ale anului trecut, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012.
Franţa a înregistrat şi ea o creştere economică de 0,8%, însă următoarele două economii din zona euro au scăzut în trimestrul IV din 2013.
Grafic: Evoluţia Produsului Intern Brut în România - fiecare procent reprezintă evoluţia faţă de anul precedent (clic pe poză pentru mărire).
Italia a scăzut cu 0,8%, iar Spania cu 0,1%. Grecia şi Cipru nu reuşesc însă să-şi oprească prăbuşirea economică.
Conform datelor Eurostat, în trimestrul IV al anului trecut, economia Greciei a scăzut cu 2,6%, în timp ce Ciprul a înregistrat un minus de 5,3%.
Marea Britanie, o altă economie importantă a Uniunii Europene, chiar dacă nu face parte din zona euro, a înregistrat în trimestrul IV o creştere de 2,8%.
Creşterea este raportată la aceeaşi perioadă a anului 2012.
Eurostat confirmă datele INS în privinţa României
În ultimele trei luni ale anului trecut, economia României a crescut neaşteptat de mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, cu peste 5%.
În privinţa creşterii economice pe întreg anul trecut, România a înregistrat un plus de 3,5%.
INS subliniază însă că datele publicate sunt estimări "semnal", sunt mai puţin precise decât datele provizorii, care vor fi publicate peste cam o lună şi jumătate.
Oricum, rezultatele peste aşteptări sunt explicate prin evoluţia bună a industriei, care a exportat mult, un an agricol bun şi o reluare a creşterii consumului în ultimele trei luni ale anului trecut.
Factorii care au influenţat negativ evoluţia economică anul trecut au fost consumul redus în primele nouă luni, investiţiile, în special cele guvernamentale, şi construcţiile.