După viscol, vine gerul
O persoană a fost găsită decedată în maşina înzăpezită. Autostrăzile şi mai multe drumuri naţionale sunt blocate din cauză viscolului şi a zăpezii. Meteorologii anunţă că de joi seara vine gerul.
Articol de Paul Poteraşi, 26 Ianuarie 2012, 19:38
Vineri vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea în majoritatea regiunilor.
Cerul va fi mai mult noros în sud-estul ţării, unde, mai ales în prima parte a zilei, va mai ninge local, iar vântul va avea intensificări, viscolind, spulberând şi troienind zăpada.
În restul teritoriului înnorările vor fi temporare şi doar izolat va fulgui.
Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -19 şi -9 grade, mai coborâte în depresiuni spre -23 de grade, dar şi uşor mai ridicate în partea de vest.
Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.
La Bucureşti, vineri, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea. Cerul va fi mai mult noros şi în prima parte a zilei va fulgui. Vântul va sufla slab până la moderat.
Temperatura maximă va fi în jur de -8 grade, iar cea minimă de -15.
O persoană a fost găsită decedată în maşina înzăpezită
Ninsorile abundente au făcut joi prima victimă.
Este vorba de un bărbat care a murit din cauza unui şoc hipotermic sever, după ce a stat blocat într-o maşină pe DN 5, lângă localitatea Adunaţii Copăceni, din judeţul Giurgiu.
Secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al SMURD, a confirmat acest deces şi a precizat că în maşină se afla şi o femeie, care a fost salvată.
"Una din aceste persoane, s-a reuşit salvarea ei, este vorba de o persoană de sex feminin, care a fost în maşină şi a fost deja transferată la spital în Bucureşti, la Spitalul Bagdasar, iar a doua persoană, din păcate, nu s-a putut salva.
"S-a deplasat acolo un echipaj SMURD, dar din păcate nu s-a reuşit; era considerată că e decedată de mai mult timp", a precizat Raed Arafat.
Judeţul Călăraşi, unul dintre cele mai afectate
Unul din cele mai afectate judeţe de viscol este Călăraşiul, unde toate drumurile sunt blocate de nămeţi, iar viscolul continuă.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Daniela Mihalache, judeţul Călăraşi este încă izolat, nu se poate circula pe niciun drum naţional sau judeţean, nici măcar pe Autostrada Soarelui.
Sunt de asemenea 70 de persoane înzăpezite.
50 de persoane sunt înzăpezite în zona Fundeni, Plătăreşti, Fundulea şi Frumuşani şi nu vor să părăsească autoturismele.
De asemenea, alte 20 de persoane sunt blocate între Budeşti şi Fundeni şi aici pompierii încearcă să îi aducă la primăria din Budeşti.
Harta drumuri blocate (ora 19). (Click pe poză pentru a mări). |
Elicopterul de la SMURD care trebuia să ia o lăuză de la Gălbinaşi împreună cu nou-născutul de numai câteva ore nu a putut ateriza din cauza viscolului puternic, operaţiunea urmând a fi reluată când condiţiile meteo se vor îmbunătăţi.
Prefectura a solicitat elicopter SMURD şi pentru un cardiac din judeţul Călăraşi şi o altă gravidă din Gurvăneşti, însă niciunul nu a putut fi preluat de elicopter din cauză că ninge puternic, iar viscolul s-a înteţit în ultimele două ore.
De asemenea, ambulanţelele de la ISU şi utilajele de deszăpezire nu au reuşit joi toată ziua să ajungă să preia nouă persoane care au nevoie de dializă şi trebuiesc aduse în municipiul Călăraşi.
Pe drumurile naţionale nu se poate interveni cu utilajele, a precizat prefectul Emil Muşat.
Vizibilitatea este redusă sub 50 de metri, se formează suluri de zăpadă de o jumătate de metru, iar după trecerea utilajelor, la o jumătate de oră, zăpada se aşează din nou pe carosabil.
Sunt acum cazate la primăriile din judeţ sau în alte spaţii încălzite peste 300 de persoane care primesc apă, sandvişuri şi ceai cald.
Unităţile şcolare au fost închise joi.
Măsura va fi menţinută şi vineri, elevii urmând a recupera cursurile în alte zile.
Urmează o nouă noapte de viscol
Urmează o a doua noapte de viscol în sudul ţării, situaţie în care suntem avertizaţi de autorităţi să nu plecăm la drum.
Cel mai mare pericol de înzăpezire este în jumătatea sudică a ţării, iar accesul către şi spre capitală rămâne în continuare dificil.
Autostrăzile A1 şi A2 de la Bucureşti spre Constanţa, respectiv Piteşti, rămân închise, situaţie în care se mai află şi 21 de drumuri naţionale.
Trenurile au în continuare întârzieri şi zeci de zboruri au fost anulate.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Alice Georgescu, traficul a fost deschis pe DN 1, pe DN 7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea, pe DN 71 Bâldana - Ulmi , pe DNI 1 Centura Bucureşti - Tâncăbeşti şi pe DN 1 D, zona Albeşti-Paleologu, cu restricţia pentru autovehiculele cu masa peste 3,5 tone.
Traficul a rămas însă închis din cauza fenomenelor meteo extreme, dar şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze pe autostrăzile A1 şi A2 şi 21 de drumuri naţionale.
CFR Călători anunţă că peste 40 de trenuri au fost anulate, iar alte 16 au întârzieri mari, între 170 şi 300 de minute.
De asemenea, consilierul CFR, Aurel Vlaicu, a precizat că a fost suplimentat numărul garniturilor de tren pentru a permite accesul cât mai multor călători.
Primăria capitalei a anunţat că traficul rutier pe mai multe artere principale de circulaţie ale capitalei va fi închis alternativ în această noapte, având în vedere avertizările meteorologilor, care anunţă scăderea semnificativă a temeperaturilor începând din această noapte.
Decizia închiderii circulaţiei pe anumite sectoare de drum a fost luată cu scopul de a se interveni cu utilaje de deszăpezire şi pentru a degaja zăpada acumulată la marginea carosabilului.
În ceea ce priveşte traficul aerian, revine la normal, întârzierile curselor scăzând de la o oră pe aeroportul Henri Coandă Otopeni, a declarat pentru Radio România Actualităţi purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache.
În total, din cauza condiţiilor meteo, au fost anulate 40 de zboruri pe aeroporturile din Bucureşti, 34 de Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi alte şase pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu.
Circulaţie îngreunată şi în Bulgaria
În Bulgaria, circulaţia se desfăşoară cu dificultate, din cauza vremii nefavorabile, mai ales în nord-est, lângă graniţa cu România.
În aceste condiţii, autorităţile au declarat cod roşu.
Aceasta presupune că este interzisă circulaţia şi intrarea în ţară a camioanelor cu greutatea mai mare de 10 tone.
Interdicţia nu este valabilă pentru autobuze şi autoturisme.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Sofia, Petio Petkov, a precizat că oraşul Ruse continuă să fie izolat, drumurile spre Sofia, Varna şi Silistra find închise.