Ascultă Radio România Actualitaţi Live

După ger revin ninsorile în România (UPDATES)

Cea mai scăzută temperatură din ultimele 24 de ore s-a înregistrat în municipiul Rădăuţi unde termometrele au indicat minus 31 grade.

Foto: Arhivă Reuters.

Articol de Ionuţ Dragu, 02 Februarie 2012, 10:43

Ora 19.30 - Valul de frig care a afectat zona de la sud de Dunăre, la sfârşitul săptămânii trecute, a provocat decesul a opt persoane. Mii de oameni au rămas izolaţi în satele lor din Serbia şi Albania, relatează AFP.

Ora: 19.00 - Din cauza condiţiilor meteo în judeţul Botoşani 36 de şcoli au fost închise şi alte 20 au redus programul elevilor, informează corespondentul Radio România Actualităţi Gina Poenaru.

Ora 18.40 - La Brăila, Dunărea a îngheţat pe 90% din suprafaţă şi au apărut dificultăţi la traversarea cu bacul, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Gina Bahor.

Ora 18.10 - Trei drumuri naţionale sunt închise, DN22 Râmnicu Sărat -Brăila, DN2C, Costeşti-Slobozia şi DN23B - Măicăneşti-Coteşti. Dunărea este aproape îngheţată în sectorul Cernavodă-Tulcea, potrivit Infotrafic.

Ora 17.15 - În ultimele 24 de ore, la nivel naţional s-au înregistrat opt morţi din cauza hipotermiei severe în judeţele Argeș, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova și Dolj, informează ministerul sănătăţii.

Ora 17.00 - Potrivit ministerului sănătăţii, de la avertizarea de “cod galben de ger” emisă de meteorologi, și până joi, la nivel național au fost înregistrate 22 decese din cauza hipotermiei severe.

Ora 16.30 - Directorul ANM, Ion Sandu, afirmă că ninsorile prognozate pentru zilele următoare nu vor aduce un strat de zăpadă mai mare de 20-30 de centimetri.

Ora 16.10 - Potrivit BBC până în prezent au murit 110 persoane în Europa Centrală şi de Est din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

Ora 15.55 - Armata e pregătită să intervină pentru deszăpezire cu 4 mii de militari şi o mie de mijloace tehnice, potrivit unui comunicat al MApN

Ora 15.35 - Proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere este suspendată vineri şi luni, din cauza vremii, a anunţat Prefectura Capitalei.

Ora 14.55 - CNADNR va închide încă zece drumuri naţionale, pe lângă cele patru pe care traficul a fost deja oprit. Cele zece drumuri sunt DN3, DN4, DN5, DN5B, DN6, DN41, DN54, DN55A, DN56 şi DN61.

Ora 13.45 - Numerele de telefon la care şoferii pot cere informaţii despre starea drumurilor şi semnala probleme sunt (021) 264 33 33, (021) 264 33 34 şi (021) 9360.

Specialiştii atrag atenţia că, în comparaţie cu zilele trecute, vremea se va încălzi, chiar dacă temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod obişnuit la începutul lui februarie, pericolul poate veni însă din suprapunerea de fenomene meteo, care va favoriza în zilele următoare formarea de polei, după cum a declarat meteorologul Viorica Dima, pentru Radio România Actualităţi.

Audio: Meteorologul Viorica Dima.

Ora 13.40 - Anca Boagiu: Cele trei nave blocate pe Dunăre sunt sub pavilion german, olandez şi românesc.

Ora 13.40 - Anca Boagiu: Este închis un singur port, cel de la Medgidia, iar căile navigabile închise sunt Dunăre-Marea Neagră, Poarta Albă-Midia-Năvodari. Pe Dunăre sunt blocate 3 nave.

Ora 13.40 - Anca Boagiu: Sunt deschise toate aeroporturile din România şi nu se înregistrează curse anulate.

Ora 13.40 - Anca Boagiu: Au fost anulate 41 de trenuri şi este o singură linie de cale ferată închisă iar pe alte două circulaţia feroviară este restricţionată.

Ora 13.35 - Anca Boagiu: Drumurile naţionale cu circulaţia îngreunată la această oră sunt sunt DN 2 Buzău - Bucureşti, DN 5 Bucureşti - Giurgiu şi DN 2B Vizireni - Brăila. S-ar putea să fim nevoiţi să închidem joi traficul pe DN 4 Bucureşti - Olteniţa, DN 5 Bucureşti - Giurgiu, DN 3 Bucureşti - Lehliu, DN 5B Ghimpaţi - Giurgiu, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti, DN 41 Olteniţa - Daia, DN 6 Craiova - Drobeta Turnu Severin, DN 54 Caracal - Corabia, DN 56 Craiova - Calafat, DN 55A Calafat - Bechet.

Ora 13.30 - Potrivit ministrului Anca Boagiu se menţin închise circulaţiei rutiere DN 22, DN 22F, DN 23B şi DN 2C.

Ora 13.30 - Ministrul Anca Boagiu a mai anunţat că drumarii acţionează pe drumurile din România cu 2.127 de utilaje şi au la dispoziţie 62 de mii de tone de sare şi 113 mii de tone de nisip. La nivelul căii ferate sunt 148 de utilaje iar la nivelul aeroporturilor sunt, la Otopeni sunt 26 de utilaje, la Băneasa sunt 8, Timişoara 11, iar la Constanţa 5.

Ora 13.30 - Ministrul Anca Boagiu a anunţat că în următoare perioadă ar putea fi închise mai multe sectoare de drum pentru a se putea interveni cu utilaje de deszăpezire.

Ora 13.15 - A fost redeschis traficul pe autostrada A2 sectorul Bucureşti - Lehliu. De asemenea, a fost ridicată restricţia de greutate pe drumul naţional DN 5 Bucureşti - Giurgiu.

Ora 12.45 - Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, va face la ora 13:30 o declaraţie de presă pe tema deszăpezirilor.

Ora 12.30 - Premierul Emil Boc a convocat, pentru ora 16.00, o videoconferinţă cu prefecţii privind situaţia meteo, la care vor participa şi membrii comitetului pentru situaţii de urgenţă.

Ora 12.15 - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că începând cu ora 12.30 s-a închis traficul pe drumul naţional DN 2C Costesti (BZ) -Padina (BZ), km 0+000 - 48+000.

Ora 12.00 - Numărul unităţilor de învăţământ afectate de temperaturile scăzute s-a triplat la Botoşani. 36 de şcoli au fost închise şi alte 20 au redus programul elevilor.

Ora 11.30 - A fost închisă circulaţia pe DN 22 între oraşele Râmnicu Vâlcea şi Băile. Anterior autorităţile au decis să închidă tronsonul de drum Fundulea-Lehliu de pe A2.

Ora 11.00 - A2 a fost închis pe tronsonul Fundulea-Lehliu. ANM a emis o atenţionare de cod galben de ninsori şi viscol până duminică, aceasta suprapunându-se până pe 3 februarie avertizării existente de cod portocaliu de ger.

CNADNR anunţă că A2 este închisă de la ora 11 pentru toate categoriile de trafic pe tronsonul Fundulea-Lehliu cu posibilitatea de ocolire pe DN3.

De la 10.30 a fost restricţionat traficul greu şi pe DN2 Buzău - Urziceni. Pe A1 sunt porţiuni cu polei în zona km 41.

Vineri, de la ora 10.00 va intra în vigoare atenţionarea meteo de cod galben, valabilă până duminică la ora 20.00, potrivit căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat toate judeţele României, începând din sud-vestul ţării.

Meteorologii menţionează în atenţionare că local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 cm, în special în zonele de deal şi de munte.

Potrivit ANM, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 şi chiar 60 km/h.

La munte vântul va sufla cu putere, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Mai mult, din dimineaţa zilei de sâmbătă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

Meteorologii mai semnalează în atenţionare că în Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului ninsorile şi intensificările de vânt vor fi resimţite încă din cursul zilei de joi.

Anterior meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ger în majoritatea judeţelor din România până vineri.

Potrivit atenţionării, cea mai mare parte a ţării este până pe 3 februarie sub incidenţa unei noi avertizări cu cod portocaliu de ger persistent, temperaturile minime încadrându-se între -27 şi -17 grade.

Vizate sunt regiunile Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea.

Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa.

În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40 - 50 kilometri pe oră.

Vremea va fi extrem de rece şi în Banat şi Crişana.

Pentru aceste zone meteorologii au emis însă avertizare cu cod galben de temperaturi extreme, potrivit căreia valorile termice vor coborî sub -10 grade.

România a îngheţat la -31 de grade

Cea mai scăzută temperatură din ultimele 24 de ore s-a înregistrat în municipiul Rădăuţi.

Aici termometrele au indicat minus 31 grade.

Potrivit corespondenţilor Radio România, temperaturile scăzute continuă să ridice probleme locuitorilor din mai multe localităţi.

În Botoşani, numărul unităţilor de învăţământ afectate de temperaturile scăzute s-a triplat.

36 de scoli au fost închise şi alte 20 au redus programul elevilor.

Frigul din sălile de clasă, clădirile vechi şi greu de încălzit, microbuzele nefuncţionale, lipsa combustibilului şi absenteismului şcolar au determinat directorii unităţilor de învăţământ să ia măsuri pentru protejarea elevilor.

Cursurile au fost suspendate până vineri inclusiv la Grupul Şcolar "Elie Radu" din Botoşani, dar şi în unităţile de învăţământ din comunele Cristeşti, Mihălăşeni, Blândeşti, Chiţoveni - Flamânzi, Dobârceni, Miletin, şcolile şi grădiniţele din Păltiniş şi Horodiştea, Copălău, Coţuşca şi Gorbăneşti.

La Grupul Şcolar Darabani cursurile au fost suspendate pentru elevii care învaţă după-amiază, în mare parte navetişti, iar la Grupul Şcolar "Al. Vlahuţă din Sendriceni.

Şi la Grupul Şcolar "Demostene Botez", din Truşeşti, cursurile au fost suspendate, joi, din cauza unei avarii la reţeaua electrică a unităţii şcolare.

Programul a fost redus la 40 de minute ora de curs şi pauza de 5 minute în unităţile de învăţământ din localităţile Dumbraviţa, comuna Ibăneşti, Truşeşti, Albeşti, Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flamânzi şi Şcoala Prisăcani, Grupul Şcolar "Ştefan cel Mare şi Sfânt", din Vorona, Avrameni, Şcoala şi grădiniţa Dimacheni, Buimaceni şi Tudor Vladimirescu din comuna Albeşti, Buhaceni, comuna Truşeşti, Corlăţeni, Manoleasa şi Curteşti.

Cursurile au fost reduse ca durată şi în comuna Vorniceni, însă aici din cauza microbuzului defect elevii din Dealul Crucii şi Davidoaia au fost informaţi să rămână acasă.

În Judeţul Botoşani, medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor continuă să trateze persoane afectate de temperaturile scăzute.

Un bătrân de 96 de ani din comuna Gorbăneşti a fost adus la urgenţe cu degerături de gradul 4 la mâini şi la picioare.

El locuia cu fiica şi ginerele care au lipsit pentru câteva ore de acasă, timp în care bătrânul a ieşit din casă şi a căzut în zăpadă.

A fost găsit după câteva ore de un vecin, care a sunat la 112.

Un alt barbat de 59 de ani din Sânta Mare primeşte îngrijiri medicale pentru că are mâinile degerate, iar alte 4 persoane sunt internate pe secţia ortopedie cu fracturi şi entorse după ce au alunecat pe gheaţă.

Tot în ultimele 24 de ore 3 persoane fără adăpost au fost transferate la centrul de noapte şi una la căminul de bătrâni din Leorda.

În Judeţul Covasna, cursurile au fost suspendate temporar la Şcoala generală "Mihail Sadoveanu” din oraşul Întorsura Buzăului, pentru a-i proteja pe elevi de frig.

Decizia suspendării cursurilor a fost luată încă de miercuri când în zonă au fost înregistrate minus 32,5 grade, cea mai scăzută temperatură din acestă iarnă.

Primarul Leca Băncilă a declarat că nu se vor ţine cursuri la clasele primare şi gimnaziale timp de două zile, respectiv joi şi vineri.

Cursurile urmează să fie reluate luni, dacă vremea se va îndrepta.

În noaptea de miercuri spre joi mai multe persoane fără adăpost au ajuns la Urgenţele Spitalului din Suceava, din cauza frigului.

Cinci oameni au fost găsiţi pe raza municipiului Suceava, iar cîte unul în Gura Humorului, Arbore şi Doroteia - Frasin.

O parte dintre ei au fost spitalizaţi iar ceilalţi au fost transportaţi la centrul de noapte de la Biserica "Sfînta Vineri”.

În Maramureş, pe sectoarele de drumuri din zonele de deal şi de munte circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Pe DN 18, în Pasul Prislop între kilometri 156 şi 180 este zăpadă frământată pe carosabil de până la un centimetru.

La Arieşeni, spre exeplu, s-a înregistrat o temperatura de –30 de grade Celsius.

În acest context, patrulele Ministerului Administraţiei şi Internelor împreună cu personalul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba au depistat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, şapte persoane cu nevoi, care puteau fi puse în pericol de temperaturile foarte scăzute.

Acestea au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia, un caz, Centrul de Primiri Urgenţe Cugir, trei cazuri, Centrul Social Filantropia Alba Iulia, trei cazuri.

În perioada 28.01 - 02.02.2012 la nivelul judeţului Alba s-au înregistrat 46 cazuri sociale sau de persoane cu hipotermie cărora li s-a asigurat asistenţă medicală specializată sau un adăpost temporar pe toată perioada geroasă.

De asemenea, aproximativ 3.900 de elevi şi preşcolari din mai multe localităţi situate în zona Munţilor Apuseni, Câmpeni, Ciuruleasa, Albac, Vidra şi Baia de Arieş, dar şi dintr-o aşezare de pe Valea Mureşului, Blandiana, nu mai merg la scoala, pâna la sfârşitul săptămânii.

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba a aprobat suspendarea cursurilor în şcolile din localităţile amintite, ca urmare a temperaturilor foarte scăzute înregistrate în ultima perioada de timp, de -22, -23 grade.

În nordul Dobrogei se circulă pe toate drumurile naţionale şi pe o mare parte dintre cele judeţene, în condiţii de iarnă.

În acest sens conducătorii auto sunt rugaţi să nu plece la drum fără să solicite informaţii cu privire la starea drumurilor.

Aceasta se poate modifica în orice moment ca urmare a faptului că sunt anunţate precipitaţii, ger şi fenomene periculoase.

Sloiuri de mari dimensiuni acoperă aproape în întregime Dunărea formând pe alocuri poduri de gheaţă iar două spărgătoare lucrează prin rotaţie pentru fluidizarea gheţei.

În aceste condiţii, traficul naval de pasageri pe ruta Tulcea - Chilia Veche - Sf.Gheorghe este în continuare oprit, iar pe ruta Tulcea - Sulina se face doar o cursă cu nava mare de pasageri atunci când este absolut necesar.

Această navă este însoţită de un remorcher de tip spărgător de gheaţă de mare tonaj.

Bara Sulina a fost deschisă pentru traficul navelor maritime, iar un elicopter al Ministerului de Interne este pregătit pentru eventualele urgenţe medicale sau de altă natură în Delta Dunării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, subcomisar Bogdan Cojocaru, în judeţul Galaţi sunt 6 drumuri judeţene blocate iar pe 3 se circulă pe un singur sens.

Cele şase drumuri judeţene blocate sunt:

  • DJ 251 H Corod - Valea Mărului,
  • DJ 242 D Băneasa - Suceveni,
  • DJ 251 C Smuţi - Crăieşti,
  • DJ 252H Tecuci - Furceni Noi,
  • DJ 254 Iveşti - Călmăţui,
  • DJ 242E Roşcani-Oancea.

Pe alte trei drumuri judeţene se circulă pe un singur sens:

  • DJ 251 G Măcişeni - Vârlezi,
  • DJ 252 Nicoreşti - Buciumeni,
  • DJ 252I Nicoreşti - Vişina.

Din fericire, alimentarea cu apă a oraşului nu a mai fost afectată, după ce luni şi marţi 70% din oraş nu a primit apă potabilă şi apă caldă menajeră, din cauză că gheaţa de pe Dunăre a obturat gurile de captare a apei de la Priza Dunării.

Joi, comisia locală pentru situaţii de urgenţă a municipiului Galaţi a decretat stare de urgenţă, cerând prefectului judeţului Galaţi asigurarea sumelor necesare alimentării cu apă a municipiului.

Pentru menţinerea în funcţiune a Prizei Dunării, se acţionează în zonă pe Dunăre cu trei nave care patrulează şi macină gheaţa.

Primăria Galaţi nu mai are, însă, bani pentru plata chiriei acelor nave.

Ca urmare, vineri, la ora 10.00, se va întruni comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă, în care se va discuta şi această problemă, dar şi ritmul necorespunzător al lucrărilor de deszăpezire din judeţul Galaţi.

Numărul victimelor gerului, în creştere
România 31 Ianuarie 2012, 16:39

Numărul victimelor gerului, în creştere

Până vineri ramâne în vigoare avertizarea de cod portocaliu de ger pentru aproape toată ţara. În ultimele 24 de ore numărul...

Numărul victimelor gerului, în creştere
Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte