Dunărea este la un nivel foarte scăzut
Navigaţia se desfăşoară cu dificultate, iar în ultima perioadă mai multe nave au eşuat din cauza pragurilor de nisip.
Articol de Mihai Bădescu, 19 Octombrie 2023, 13:34
După o perioadă foarte secetoasă, Dunărea este la un nivel foarte scăzut, faţă de valorile multianuale ale acestei luni.
Dacă pentru octombrie, fluviul trebuia să aibă un debit care să depăşească 4.000 de metri cubi pe secundă, debitul acestor zile este la jumătate.
Din această cauză, navigaţia se desfăşoară cu dificultate, iar în ultima perioadă mai multe nave au eşuat din cauza pragurilor de nisip.
Trei nave au eșuat pe Dunăre din cauza pragurilor de nisip, iar navigația se desfășoară cu dificultate.
Aurel Damșescu, șeful Serviciului Siguranța Navigației: Se înregistrează cote scăzute ale nivelului apelor Dunării. Din această cauză au început să apară și incidențe de navigație. Noi emitem avertizări, atunci când este cazul cu apele mici. Din păcate, în aval de Calafat nu riscă să meargă. Și am avut în ultima săptămână trei nave de pasageri care au întrerupt voiajul. Erau pe ruta /.../ sau Germania spre Sulina și datorită acestor praguri apărute pe Dunăre, în aval de Calafat s-au oprit în portul Vidin și fac escală la noi, schimbă pasagerii.
În lipsa precipitațiilor, hidrologii anunță în continuare debite mici pe fluviu.
Adrian Drăghici, director Apele Române Mehedinți: Analizând datele hidrologice, în partea medie și superioară a fluviului Dunărea, putem să spunem că în perioada următoare nu vor fi creșteri semnificative sau modificări semnificative. Există o ușoară tendință de scădere în continuare, tendință prognozată și de Institutul Sârb al Hidrologiei și de țările riverane Dunării în amonte de România. Deci în bazinul mediu și superior al Dunării, în perioada următoare nu sunt prognozate cantități semnificative de precipitații care să facă să evolueze în sensul pozitiv de creștere a nivelului fluviului /.../.
Debitele mici au adus și o producție scăzută de energie. Cele două hidrocentrale de pe fluviu produc cam la o treime din capacitate. (PH)