Dunărea a inundat mai multe terenuri agricole în Mehedinţi
Există zone unde Dunărea şi-a extins albia cu câteva sute de metri, dar deocamdată casele oamenilor nu sunt în pericol deoarece sunt departe de fluviu.
Articol de Mihai Bădescu, 19 Mai 2014, 14:01
Debitul Dunării este în creştere, iar apele s-au revărsat deja în judeţul Mehedinţi, inundând mai multe terenuri agricole.
Sunt zone unde Dunărea şi-a extins albia cu câteva sute de metri, dar deocamdată, casele oamenilor nu sunt în pericol deoarece sunt departe de fluviu.
La un debit instantaneu de 12.500 de metri cubi pe secundă, înregistrat, astăzi, la Baziaş, deocamdată, situaţia este staţionară, dar pericolul rămâne.
La valori mai mari de 13.500 de metri cubi pe secundă, din experienţa anilor trecuţi, pot apărea probleme şi în Mehedinţi, chiar dacă satele sunt destul de departe de fluviu.
Între cele două baraje de la Porţile de Fier, I şi II, apa este controlată şi nu există pericol, dar în aval de Porţile de Fier II, localitatea Cozia, afectată şi în 2006, ar putea fi inundată.
Şi mai mare este gradul de pericol pentru localităţile din celelalte judeţe aflate pe fluviu. De altfel, în Mehedinţi, la Cozia, autorităţile deplasează utilaje şi forţe pentru a întări digurile de protecţie.
Vor fi ridicate şi diguri din saci cu nisip în următoarele zile. Aceste măsuri de siguranţă sunt luate şi pentru că prognozele hidrologilor sunt incerte, aşa cum este precizat şi într-un comunicat al Apelor Române.
Din cauza unei cantităţi de ape uriaşe pe care fluviul o preia din Serbia şi Bosnia Herţegovina, au fost cazuri în care prognozele au fost depăşite cu mult, iar situaţia poate deveni critică oricând, la debite de peste 13.500 de metri cubi pe secundă.
Următoarea săptămâna, "fără ploi"
Timp de o săptămână, nici în Romania, nici în bazinul Dunării nu va mai ploua consistent, deci, debitele rârilor nu vor mai creşte din cauza precipitaţiilor, a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
Ploile încep, însă, din nou în bazinul Dunării pe 27 mai.
"Din punct de vedere meteo veştile nu sunt proaste pentru că până marţea viitoare, cantităţile de precipitaţii în România pot fi, punctual, la 15-20 de milimetri.
"Aceasta înseamnă că nu pot să contribuie la creşterea suplimentară a nivelurilor râurilor din interiorul ţării.
"A doua veste bună este că nici în bazinul Dunării, Croaţia, Serbia, Ungaria nu sunt ploi până lunea viitoare", spune Ion Sandu.
Sprijin pentru Serbia şi Bosnia
Secretarul de stat Raed Arafat a fost desemnat să ţină legătura cu autorităţile din ţările vecine afectate, Serbia sau Bosnia, împreună cu şeful rezervelor de stat.
Autorităţile române sunt gata să le sprijine pe cele din Serbia cu utilaje sau alte ajutoare necesare sinistraţilor - a arătat premierul Victor Ponta.
"Punem la dispoziţie imediat ceea ce au nevoie, în primul rând, una din pompe, e vorba de un utilaj foarte mare, noi avem cu totul cinci, două la Timişoara şi trei în Bucureşti.
"Unul din cele de la Timişoara, putem să-l punem imediat la dispoziţie, să luaţi legătura cu autorităţile din Serbia, ca să-l împrumutăm pe această perioad.
"Celelelte le ţinem pentru necazurile noastre, iar pături, apă, alimente, vă rog să puneţi la dispoziţie şi să ajutăm", a declarat Victor Ponta.