Dunărea a depăşit în mai multe judeţe cotele de inundaţii
La Calafat debitul Dunării este astăzi de 13.200 de metri cubi pe secundă şi unda maximă de viitură este aşteptată în cursul zilei de mâine.
Articol de Radiojurnal, 22 Mai 2014, 14:41
În România, Dunărea a depăşit în multe judeţe cotele de inundaţii.
La Calafat, autorităţile spun că debitul fluviului va creşte constant în următoarele zile şi va depăşi cu peste 6 mii de metri cubi pe secundă, media multianuală a lunii mai.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu, Relatează că debitul Dunării este astăzi de 13.200 de metri cubi pe secundă şi unda maximă de viitură este aşteptată în cursul zilei de mâine, când fluviul poate atinge 13.300 metri cubi pe secundă.
Specialiştii hodrologi spun că acesta va fi debitul maxim, după care apele Dunării vor începe să scadă.
La 13.300 metri cubi pe secundă, fluviul aduce în România 13,2 milioane de litri de apă în fiecare secundă.
La acest volum de apă, în Mehedinţi riscul de inundaţii în localitatea Cozia este redus.
Apele fluviului, monitorizate
Autorităţile au luat totuşi măsuri de siguranţă şi au ridicat un baraj din şapte mii de saci cu nisip pe 2 kilometri, care să protejeze zona inundabilă.
În continuare, apele fluviului sunt monitorizate cu atenţie.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea informează că pompierii sunt mobilizaţi să intervină în caz de inundaţii şi că se lucrează pentru supraînălţarea cu saci de pământ a digurilor de apărare din localităţile vulnerabile.
La Galaţi au fost aduşi mii de saci cu nisip pentru a proteja şantierul naval Damen - informează conducerea companiei.
Creşterea Dunării îi îngrijorează pe locuitorii din zonele riverane. Aceştia se tem că s-ar putea repeta situaţia din anul 2006, când mii de gospodării din sute de localităţi au fost grav afectate.
Corespondentul Radio România Actualităţi în Dolj, Florin Firu, a stat de vorbă cu localnicii din Rast, distrusă aproape în totalitate de apele revărsate ale Dunării.
Sat abandonat
În luna aprilie 2006, peste o sută de case din Rast s-au prăbuşit după ce apele revărsate ale Dunării au acoperit o bună parte din localitate.
Alte 700 de locuinţe au fost avariate, iar mii de oameni au fost evacuaţi de autorităţi ori şi-au părăsit casele de teama apelor.
Deşi nu s-au preconizat indundaţii similare celor din 2006, oamenii se tem că Dunărea, al cărui debit este în continuă creştere, s-ar putea revărsa din nou.
Pentru a evita o altă catastrofă autorităţile din 2006 au hotrărât construirea unui sat nou mai departe de Dunăre.
Multe din casele ridicate în Rastul nou au rămas şi azi nelocuite, beneficiarii acestora
preferând să-şi reia viaţa în satul vechi.
O situaţie gravă este şi în judeţul Vâlcea.
Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă raportează că două localităţi din bazinul minier Berbeşti şi Mateeşti, sunt grav afectate de alunecări de teren.