Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: Pensionarii își vor primi pensiile la timp
Angajații Caselor de Pensii au decis suspendarea protestelor, au anunțat aseară reprezentanții Blocului Național Sindical, după ce au avut o întâlnire cu premierul și cu miniștrii finanțelor și muncii. Despre acest subiect a vorbit, în emisiunea Apel matinal, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Articol de Daniela Petrican, 30 Noiembrie 2023, 09:29
Angajații Caselor de Pensii au decis suspendarea protestelor, au anunțat aseară reprezentanții Blocului Național Sindical, după ce au avut o întâlnire cu premierul și cu miniștrii finanțelor și muncii. S-a ajuns la un acord în ceea ce privește alinierea salarizării angajaților din Casele Județene la nivelul celor din Casa Națională de Pensii. Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce la creșteri de venituri ale personalului, iar majorările ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024 prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, anunță Blocul Național Sindical, adăugând că reprezentanții sindicali și cei ai Guvernului vor avea o nouă întâlnire pentru definitivarea actului normativ. Discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin. Bună dimineața!
Dumitru Costin: Bună dimineața!
Realizator: Ce înseamnă, practic, această suspendare? Sunt protestele în totalitate suspendate sau nu?
Dumitru Costin: Răspunsurile se centralizează în cursul acestor zile, pentru că reprezentăm lucrători din 21 de județe din România și din câteva sectoare din municipiul București. Suspendarea înseamnă acordarea unui timp ambelor părți, părții sindicale și părții guvernamentale, să se apuce de lucru și să pregătească proiectul de act normativ. Am stabilit deja și s-a stabilit aseară prima întâlnire tehnică în acest sens luni dimineață, la ora 11:00, la sediul Ministerului Muncii.
Realizator: Şi ce va conține ordonanța de urgență?
Dumitru Costin: Ordonanța de urgență va conține, pe lângă elementele care fac trimitere la politica salarială, nu numai din Casa de Pensii, ci din toate instituțiile aflate în coordonarea Ministerului Muncii, pentru că de același tip de tratament, de aceeași abordare vor beneficia și cei de la Inspecția Muncii, și cei din Agențiile Județene de Plăți și Inspecția Socială, și cei din Agențiile Județene de Ocupare și Formare, pentru că peste tot există aceeași problemă, eu însă nu pot să vorbesc în numele colegilor, decât despre colegii pe care îi am în zona Caselor de Pensii, pe lângă aceste elemente care țin de salarizare, proiectul de ordonanță de urgență va cuprinde și măsurile de reorganizare a acestor instituții. Vă reamintesc că Guvernul României și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege, unii l-au numit al austerității acest proiect de lege, care între timp a fost și adoptat și publicat în Monitorul Oficial, această lege acum, sunt asumări de reorganizări de instituții la nivelul tuturor ministerelor. Pe cale de consecință, se vor restructura anumite organizații, se dorește spre acest act normativ. Va pune cap la cap tot acest proces, pentru că se dorește simplificarea unor proceduri funcționale între toate aceste instituții./aataru/Spre exemplu, se dorește să existe doar o singură instituție de control, nu pe fiecare entitate în parte, fiecare cu controlul său. Toate instituțiile la care m-am referit au pentru funcționare, ele au beneficiat de câte o lege fiecare dintre ele. Acum tot acest puzzle, tot acest rebus de instituții, da, vor trece printr-un proces de reorganizare și de simplificare inclusiv a aparatului ierarhic. Nu vorbim aici de locuri de muncă efective pentru că sunt zone pe care ei sunt deficitari ca număr de personal, de exemplu, Casa de Pensii a fost nevoită să angajeze recent 1.000 de persoane pentru a putea face față proceselor de recalculare de pensii. Gândiți-vă că aceeași instituție va trebui să aplice în noua lege a pensiilor recent promulgată de președintele Iohannis și vor trebui făcute de asemenea recalculări de dosare până în septembrie anul viitor. Deci, este un proces uriaș, deci, nu se pune problema dispariției unor locuri de muncă, astfel încât oamenii să-şi piardă locurile de muncă, ci doar vor dispărea niște funcții, ele se numesc management mijlociu, așa, de mic management, pentru că aveam și încă avem un sistem care abundă în șefi prin modul în care este organizat.
Realizator: Dar ce v-au spus premierul, miniștrii finanțelor și muncii, ce soluţii sunt disponibile privind salarizarea?
Dumitru Costin: Soluțiile disponibile sunt cele pe care le-am discutat. Aseară am fost prezenți la discuții mai multe organizații sindicale - cei care reprezintă sistemul de pensii, ceilalţi care reprezintă alte instituții pe care le-am menționat, ITM, AJOFM-uri. Discuția s-a purtat între o variantă de lucru cerută de unii dintre cei care au fost prezenți aseară pe linie sindicală, și anume, alinierea la veniturile salariale ale celor din ANAF, în baza unor principii, dar care ar fi însemnat un efort financiar uriaș. Acest lucru am pomenit aseară să se facă în cadrul noii legi de salarizare în sectorul bugetar. Soluția, să zic așa, intermediară pe care am văzut-o aseară este aceea de a corecta această anomalie din sistemele despre care am discutat aseară, în care avem un ecart salarial foarte mare între oamenii din teritoriu, specialiști din teritoriu și centrul instituției. Aceasta a fost soluția pe care am găsit-o, mai ales că, cel puțin pentru casele de pensii, se încerca de ceva vreme rezolvarea exactă a acestei probleme în forma asta, sub forma unui proiect de lege care se află deja la Camera Deputaților. Dar cum nu putem să rezolvăm doar o parte a problemelor aflate în curtea Ministerului Muncii, am recurs la această soluție prin care să îi rezolvăm pe toți angajații. Din păcate, de foarte multă vreme, situația salariaților din Ministerul Muncii, inclusiv în instituțiile aflate în teritoriu, nu a fost abordată niciodată, ținând cont de răspunderea socială pe care acești oameni o au. Consecința a fost că mulți dintre ei au salarii mici, instituțiile s-au depopulat și n-au mai ajuns să mai facă față răspunderilor pe care le au prin legi. Gândiți-vă că în teritoriu cel puțin, în Casele Județene de Pensii, valorile salariale nete, nete sunt undeva între 2.200 de lei și 4.800 de lei, cele mai mari salarii, în condițiile în care, și dădeam ieri dimineață, în prima rundă de negocieri de la Ministerul Muncii, colegii care au venit din țară exemplificau volumul de muncă. Spre exemplu, doar la județul Argeș, sunt șapte juriști care trebuie să reprezinte instituția, Casa Națională de Pensii, în instanțe de judecată pe 7.000 de dosare, pe 7.000 de cazuri. Deci, un om la 1.000 de dosare, e o muncă titanică. Pe lângă asta, trebuiesc procesate și recalculate pensii pentru oameni. Pe lângă asta, vin cereri de afară cu așa-numitele pensii intracomunitare. Situația e tristă din punct de vedere al dotărilor, al tehnologiilor. Colegii care se ocupă de pensiile intracomunitare pentru românii care pe parcursul vieții lor active au lucrat și în România și în țări din Uniunea Europeană, colegii mei explicau, ieri, și premierului, și ministrului muncii faptul că și astăzi, în 2023, lucrează cu pixul și cu calculatorul de buzunar.
Realizator: Și apropo de lucrul acesta, ați discutat și despre investiții aseară?
Dumitru Costin: Evident că am discutat și despre investiții, pentru că colegii mei și dimineață și după-amiaza au insistat și am insistat și eu pe marginea acestui subiect. Avem nevoie de investiții serioase, care trebuiesc făcute în aceste sisteme. Din acest motiv, și modelul de organizare propune simplificarea inclusiv a, să le zic așa, punctelor de contact în care cetățeanul obișnuit, atunci când relaționează cu instituții de genul acesta, să nu se ducă la 5.000 de ghișee, ci să se ducă într-un singur loc în care să-și menționeze cererea sau să-și aplice cererea online, pentru că, din păcate, nu toți cetățenii României au o educație digitală. Dar te duci într-un singur loc, nu alergi între 10.000 de instituții, până obosești, la fiecare ți se mai cere o hârtie, și încă o hârtie, și încă o hârtie. Ăsta a fost cel de-al doilea subiect pe care l-am discutat îndelung aseară, pentru că există resurse financiare europene nerambursabile care pot fi alocate pentru această zonă de investiții în noi tehnologii, în pregătirea oamenilor, în dezvoltarea de software. Vă menționam faptul că pentru că pensiile intracomunitare se lucrează în continuare cu pixul pe hârtie, deci, se fac manual operații pentru zeci de mii de dosare. Același lucru se întâmplă, din păcate, și pe zonele de recalculare de pensii, pentru că nici aici nu a fost optimizat software-ul. Şi toate astea duc la întârzieri, întârzierile duc la nemulțumirea populației şi la alte și alte consecințe.
Realizator: Odată suspendate protestele, pensionarii pot să stea liniștiți? Îşi vor primi pensiile la timp?
Dumitru Costin: Da, pensionarii, sigur că da, va trebui să stea liniștiți. Săptămâna viitoare urmau să fie făcute plăți de pensii, tranșa a 2-a și a 3-a, pentru că sunt înpărțiţi pe tranșe. Își vor primi pensiile.
Realizator: Mulțumim pentru această discuție. Invitatul "Apelului matinal" a fost președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.