Duminică, turul doi al alegerilor prezidențiale
În România şi în străinătate, duminică sunt aşteptaţi la urne peste 18 milioane de alegători pentru a decide cine va fi preşedintele României în următorii cinci ani.
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2014, 22:04
Duminică, 16 noiembrie, sunt aşteptaţi, la secţiile de votare din ţară şi din străinătate, peste 18 milioane de alegători.
Datorită diferenţei de fus orar, procesul de vot a început, în diaspora, mai exact în Noua Zeelandă, unde este deja duminică, 16 noiembrie.
Procesul electoral a început și în Australia unde sunt deschise 5 secţii, la : Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne şi Perth.
În afara ţării sunt organizate 294 de secţii, la fel ca la primul tur de scrutin, dar MAE susţine că a luat măsuri pentru a evita problemele înregistrate în 2 noiembrie.
Este vorba de suplimentarea numărului de cabine şi de ştampile - vor fi câte 7 din fiecare, maximul prevăzut de lege, şi posibilitatea ca formularul pe proprie răspundere să poată fi completat înainte de intrarea la vot.
Vezi aici harta MAE cu secțiile de vot din diaspora |
Documentul poate fi descărcat de pe site-urile MAE şi BEC sau va fi pus la dispoziţia celor veniţi la vot chiar în faţa secţiilor.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a evaluat sâmbătă, la München, în Germania, modul în care au fost aplicate aceste măsuri, estimează că în străinătate ar putea vota aproximativ 300 de mii de persoane, dublu faţă de primul tur.
Urnele se deschid duminică la ora 7.00
Fie că sunt în ţară, fie în afara ei, cei care merg la vot trebuie să aibă 18 ani împliniţi şi să vină la secţie cu un document de identitate valabil.
Ca şi în diaspora, unde se ţine cont de ora locală, pe teritoriul României, procesul electoral are loc în intervalul 7.00 - 21.00.
Duminică, alegătorii vor vota la secţia unde sunt arondaţi cu domiciliul, iar cei plecaţi din localitate pot pleca în orice secţie, pe listele suplimentare.
Este şi o excepţie de la regulă: locuitorii Capitalei, dacă sunt în Bucureşti, nu pot vota decât în sectorul în care domiciliază.
Pentru ca votul să fie valabil, ştampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului cu numele candidatului dorit.
Pentru alegerile din 16 noiembrie nu sunt organizate secţii speciale, cum ar fi în gări sau în aeroporturi.
Aproximativ 60 de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne vor acţiona, duminică, pentru ca cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.
De asemenea, la Ministerul de Interne, va funcţiona Centrul Operaţional de Comandă în care sunt reprezentate toate structurile de ordine publică.