"Drumul Crucii", refăcut la Arad
Sute de credincioşi din vestul României au parcurs "Drumul Crucii", într-o procesiune asemănătoare cu cea organizată la Ierusalim.
Articol de Ioan Suciu, 02 Aprilie 2010, 20:40
La Mănăstirea Hodoş - Bodrog din judeţul Arad a devenit o tradiţie ca în Vinerea Mare să se facă procesiunea "Drumul Crucii" după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim.
Pelerinajul a început la Mănăstirea Hodoş-Bodrog în anul 1925. Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat 14 cruci, în dreptul fiecareia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugăciuni şi cântari adecvate popasului, precum şi cuvinte de învăţătură.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este situată la aproximativ 20 kilometri de municipiul Arad, în localitatea Bodrogul Nou şi are o vechime de aproape un mileniu, fiind totodată primul lăcaş monahal ortodox, atestat documentar în anul 1177.
Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodos, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Oamenii au ridicat o biserică şi de atunci asezământul poarta numele "Hodoş-Bodrog".
În exteriorul bisericii, pe un zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că se spune că dacă îşi lipesc urechea de piatră pot auzi bătai de inimă.
Procesiunea Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog durează aproximativ trei ore, iar credincioşii parcurg acest traseu lung de aproximativ 10 kilometri, alături de preoţi.