Drumul Crucii la Lupeni
De 12 ani, în Valea Jiului are loc în Vinerea Mare cea mai lungă procesiune a Drumului Crucii din Europa.
Articol de Ilie Pintea, 22 Aprilie 2011, 07:55
De 12 ani, credincioşii din toată Valea Jiului trăiesc, în Vinerea Mare, un eveniment unic, Drumul Crucii, procesiunea religioasă intrată deja în tradiţia locului, adună de fiecare dată tot mai mulţi participanţi, care se nevoiesc să păşească pe urmele răstignirii Mântuitorului.
Cale de aproape 11 kilometri, credincioşii urcă, pe umeri, o cruce de diminsiunile celei pe care a fost răstignit Isus, până la schitul Straja, unde este sfinţită şi lăsată în biserică până anul viitor.
Misiunea celor care se încumetă să transporte, asemeni Mântuitorului, crucea grea de 120 de kilograme, nu este deloc uşoară, având în vedere faptul că Drumul Crucii parcurs la Lupeni este cel mai lung traseu de acest gen din întreaga Europă.
Pentru cei mai mulţi, fiecare pas făcut în umbra Crucii înseamnă o povară mai puţin, puterea purificatoare a simbolului divin făcându-şi simţită prezenţa printre cei care cred cu adevărat.
Procesiunea a fost iniţiată de Emil Părău, un om de afaceri din Lupeni, care a ctitorit şi schitul de la 1500 de metri altitudine.
An de an, crucea purtată de credincioşi a căpătat mai multe moaşte sfinte de la mănăstirile din ţară, dar şi o părticică din crucea de la Ierusalim, primită în dar de la muntele Athos.
Pentru că anul acesta paștele catolic are loc la aceeași dată cu cel ortodox, pe drumul crucii de la Lupeni sunt aşteptaţi peste 4000 de credincioşi.
Fiecare dintre cei care iau parte la Drumul Crucii are motivele sale de a se alătura procesiunii.
Anul trecut am întâlnit aici credincioşi din Arad, care au venit din celălalt colţ al ţării la schitul din munții Vâlcan, dar şi o momârlancă de 91 de ani, care nu a obosit să urce muntele doar pentru a se ruga în umbra crucii.