Drumul Crucii de la Lupeni
An de an, în Vinerea Mare, sute de credincioşi din Valea Jiului şi din toate colţurile ţării participă la "Drumul Crucii de la Lupeni".
Articol de Ilie Pintea, 13 Aprilie 2012, 10:39
Drumul Crucii de la Lupeni este, potrivit organizatorilor, cea mai lungă procesiune religioasă de acest fel din Europa.
Credincioşii poartă pe umeri, cale de peste zece kilometri, o cruce de dimensiunile celei pe care a fost răstignit Hristos.
Punctul final al procesiunii este schitul Straja din munţii Vâlcan, aflat la peste 1400 de metri altitudine.
Drumul Crucii a fost iniţiat cu 13 ani în urmă de Emil Părău, un om de afaceri din Lupeni, care crede că un astfel de drum ne apropie mai mult de Dumnezeu.
Crucea din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi măsoară peste 4 metri este o adevărată operă de artă.
Crucea înfăţişează în detaliu scenele biblice referitoare la răstignire şi poartă mai multe moaşte, printre care şi o părticică din Crucea de la Ierusalim.
Crucea va fi coborâtă de la schitul Straja în jurul ore 10, iar la ora 12 va începe slujba religioasă oficiată de un sobor de înalte feţe bisericești, în Parcul Eroilor din Lupeni.
Procesiune va porni în jurul ore 13, iar credincioșii vor opri la 14 popasuri, tot atâtea câte sunt descrise în Biblie, înainte de a se opri la schitul aflat sus în munte.
Pentru credincioşii care vin an de an la Lupeni, Drumul Crucii e un prilej de rememorare a patimilor Mântuitorului, la care iau parte de la un an la altul tot mai mulți pelerini.
Vineri sunt aşteptaţi peste 1000 de oameni la procesiune, în ciuda vremii schimbătoare.