Drone și roboți - agricultura digitală cucereşte teren în vestul României
Senzorii, dronele sau roboţii, cu multiplele lor întrebuinţări, sunt deja instrumente aproape obişnuite de lucru în exploataţiile agricole performante.
Articol de Radio România Timişoara, 28 Iunie 2022, 19:25
Tehnologiile de ultimă generaţie, pătrund tot mai mult în agricultură, sub denumirea de agricultură digitală, un concept menit sa eficientizeze costurile şi să maximizeze profiturile.
Senzorii, dronele sau roboţii, cu multiplele lor întrebuinţări, sunt deja instrumente aproape obişnuite de lucru în exploataţiile agricole performante.
La Sânnicolau Mare, spre exemplu, Cătălin Rugan şi-a a robotizat aproape integral ferma de vaci cu lapte, rezolvând în felul acesta problema forţei de muncă. Treaba este făcută acum de robotul pentru muls, robotul pentru furajare sau robotul pentru curăţenie.
"Din păcate, forţă de muncă nu mai avem şi am fost nevoiţi să robotizăm cât mai mult posibil. În momentul ăsta, aici în grajd avem 80 de vaci, 45 sunt la muls în momentul de faţă şi este nevoie de un singur angajat. Robotul de muls pe care l-am achiziţionat mulge undeva la 60 de capete. Animalele merg când vor ele la muls, nu au restricţie, cum era înainte, mergeau dimineaţa şi seara. Merg de două sau de trei ori pe zi, fără probleme. Orice problemă calitate - cantitate îmi apare pe telefon", spune Cătălin Rugan.
În cultura mare, agricultura digitală înseamnă producţii mai mari, obţinute cu costuri mai mici, dar şi cu tratamente făcute la momentul potrivit. Cum se realizează acest lucru, am aflat de la Eduard Dumitrescu, reprezentantul unei mari companii de pe piaţa românească.
"Folosind acele hărţi satelitare care sunt automat primite de către fermierul partener pe ultimii 5 ani de zile, identificând zone din parcele, zone fertile, zone mai puţin fertile, după care mingea este cumva în mâna fermierului să-şi optimizeze aceste zone şi inputurile pe care le aplică în zonele respective. Asta este ce putem face astăzi şi aş spune mult mai mult. Mâine ne dorim şi cu siguranţă vom implementa. Deja o facem pentru porumb. Recomandarea densităţilor, în funcţie de tipul de sol pe care îl are şi de fertilitatea terenului din zona respectivă. Ne dorim ca în perioada imediat următoare să revoluţionăm puţin piaţa şi să spunem că vrem să lucrăm la acele alerte automate de tratamente, pentru că dinamica într-o fermă este una foarte ridicată şi atunci chiar ai nevoie de cineva să te anunţe când ar trebui să faci şi ce ar trebui să faci în ferma ta", spune Eduard Dumitrescu.
Dronele, la rândul lor, sunt din ce în ce mai utilizate şi mai utile, de la inspecţiile în culturile agricole până la tratamentele pe care acestea le pot aplica.
Ciprian Iorga, expert în utilizarea dronelor, este în măsură să ne lămurească mai clar în această privinţă.
"Ştiţi foarte bine că există utilaje cu joistick care se conduc automat, fără operator. Dronele sunt următorul pas şi o să fie şi drone autonome. Acestea vor fi puse la marginea culturii şi vor fi realizate zboruri autonome atunci când este cazul. Aceste drone funcţionează complementar şi împreună cu staţii meteo, împreună cu senzori de temperatură care se regăsesc în culturi şi datele sunt transmise în timp real. De ceva timp au început să apară şi dronele folosite pentru aplicarea de tratamente atât la cultura mare, cât şi la zona de legumicultură şi pomicultură", explică Ciprian Iorga.
Deja vorbim despre o nouă meserie, aceea de piloţi de drone, astfel încât acestea să fie folosite cât mai eficient şi fără incidente.
"Avem şi o şcoală de piloţi de drone, astfel încât să îi facem să zboare respectând legea şi vom implementa începând de anul acesta un program de instruire pentru copii de la 9 la 16 ani pentru a-i face viitori piloţi de drone", mai spune Ciprian Iorga.
Investiţia în agricultura digitală se traduce, în cele din urmă, în procente mai mari ale profitului. Tocmai de aceea, interesul fermierilor pentru astfel de tehnologii este din ce în ce mai mare, spune Eduard Dumitrescu.
"Reuşim să creştem profitabilitatea la nivel de fermă cu valori între 15 şi 50%. Dacă acum câţiva ani fermierii care ne întrebau de astfel de soluţii erau poate fermieri pe care îi pot număra pe degetele de la o mână, acuma cu siguranţă interacţionăm cu mult mai mulţi fermieri, în partea de vest. Când am început cu acest soft digital, în 2017, fermierii monitorizau undeva la 1 milion de hectare în momentul ăsta, după 5 ani suntem la 5,5 milioane de hectare monitorizate de către fermieri în platforma noastră. Deci e o creştere de 500% în 5 ani de zile, la nivel de Europa", spune Eduard Dumitrescu.
Sunt cifre care până la urmă arată că agricultura viitorului se practică deja în prezent.