Dreptul la pensie, recunoscut reciproc între România și Statele Unite
Acordul bilateral nu intră imediat în vigoare, ci după încheierea procedurilor diplomatice.
Articol de Andrei Şerban, 13 Iunie 2024, 19:18
Guvernul a aprobat astăzi recunoașterea reciprocă între România și Statele Unite ale Americii a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie pentru cetățenii celor două state.
Cel puțin 500.000 de români care trăiesc în SUA vor beneficia de noile prevederi.
Guvernul a mai făcut astăzi un pas înainte pentru a rezolva o problemă veche cu care se confruntă românii care au lucrat în Statele Unite.
Aceștia vor să nu mai depună separat documente pentru a primi pensii pentru anii munciți în America și pentru cei munciți în România, ci să depună un singur set de documente, iar cele două state să le recunoască anii pe care i-au muncit în aceste țări.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Odată cu intrarea în vigoare a acestui acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat. Și acest mecanism care capătă astăzi o nouă componentă îi încurajeze pe cetățenii celor două state să își notifice instituțiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuțiile la vârsta pensionării.
Mihai Constantin a mai spus că acordul bilateral nu intră imediat în vigoare, ci în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care cele două state se anunță reciproc în legătură cu îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a documentului.
Data exactă a acestei ultime note nu poate fi cunoscută, pentru că notificările între România și Statele Unite se fac pe cale diplomatică.