Dreptul de preemţiune, "măsură de protecţie pentru fermieri"
Ministrul agriculturii spune că era nevoie de o revizuire a legii funciare, în condiţiile în care România este obligată să liberalizeze tranzacţiile cu terenuri agricole în 2014.
Articol de Radiojurnal, 20 Noiembrie 2013, 19:47
Guvernul a avizat miercuri un proiect de lege privind reglementarea tranzacţionării terenurilor agricole din extravilan de către persoanele fizice şi l-a trimis către parlament în vederea adoptării.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, spune că România avea nevoie de aceste reglementări, în condiţiile în care este obligată să liberalizeze aceste trazacţii de la începutul anului viitor.
"În Tratatul de aderare este prevăzută o clauză, care sune că putem să interzicem înstrăinarea, vânzarea de terenuri agricole către persoane fizice străine până la 1 ianuarie 2014, fără a fi prevăzută o clauză suplimentră, pe un număr de ani, aşa cum alte state au prevăzut la momentul semnării.
"Cum pe parcursul perioadei dintre 2007 şi 2014 nu a fost nici o iniţiativă a statului român prin care s-ar dori renegocierea Tratatului de aderare, am simţit nevoia să venim cu un astfel de proiect de lege, pentru a crea anumite condiţii cu privire la vânzarea terenurilor agricole, conştientizând faptul că valoarea acestora este extrem de importantă pentru viitorul agriculturii româneşti" a spus ministrul agriculturii,
Siguranţa alimentară a populaţiei
Unul dintre scopurile proiectului de lege este protejarea siguranţei alimentare a populaţiei.
Secretarul de stat în ministerul agriculturii, Daniel Botănoiu, i-a precizat redactorului nostru Daniel Neguţ că proiectul de lege nu urmăreşte să îngrădească vânzarea terenurilor către străini.
Daniel Botănoiu: "Ideea noastră nu a fost să interzicem achiziţia de teren. Noi am reglementat, prin apariţia acelei autorităţi de reglementare a fondului funciar, şi am mai venit cu un lucru, drepturile de preemţiune. Despre asta este vorba, astea-s noutăţile.
Reporter: Legat de dreptul de preemţiune al co-proprietarilor, proiectul de lege stabileşte o limită de vârstă de 40 de ani pentru persoanele care desfăşoară activităţi agricole. De ce există această reglementare?
Daniel Botănoiu: Pentru că noi avem acele programe europene din politica agricolă comună care se cheamă 'Instalarea tinerilor fermieri' şi noi am zis să avem o continuitate, pentru că tinerii nu au bani ca să îşi achiziţioneze acel teren să înceapă o afacere în mediul rural.
Pe de altă parte, noi am gândit că mediul rural la ora actuală este foarte îmbătrânit, migraţia este în creştere şi din acest motiv am zis să dăm o şansă tinerilor să se instaleze. Deci, acest drept de preemţiune le dă posibilitatea să aibă întâietate, dar nu că-i eliminăm pe cei care sunt peste 40 de ani, că nu avem cum s-o facem.
Reporter: Dar consideraţi că celelalte persoane fizice din România, în afara tinerilor, ar avea capacitatea financiară necesară pentru a cupăra suprafeţe mari de terenuri agricole?
Daniel Botănoiu: Noi avem o ordonanţă care este viabilă astăzi, în care am sus că cel care doreşte să cumpere teren agricol poate să aibă un avans de 10%, 50% este garantat de Fondul de Garantare, adică de stat, iar 40% se garantează cu valoarea terenului respectiv.
Şi băncile au luat în calcul această ordonanţă, această măsură. Deci, guvernul a făcut un pas în direcţia achiziţionării acestor terenuri şi se poate merge până la 1.000 de hectare, pentru că s-a considerat că 1.000 de hectare reprezintă maximumul unei ferme viabile economic.