Două zone din România pot beneficia de un proiect-pilot european
Comisarul european Corina Creţu a anunţat că a fost lansat un proiect-pilot pentru sprijinirea regiunilor slab dezvoltate din Uniunea Europeană
Articol de RADOR, 01 Octombrie 2016, 01:38
Comisarul european, Corina Creţu, s-a întâlnit, ieri, la Iaşi, cu primarii principalelor municipii din regiunea de dezvoltare nord-est.
Corina Creţu a precizat, pentru Radio România, că autorităţile locale au partea lor de responsabilitate în pregătirea noilor proiecte, adaptate priorităţilor şi necesităţilor de investiţii identificate în regiune.
Corina Creţu: "Pentru a ajuta aceste regiuni mai puţin dezvoltate, am lansat la nivelul Comisiei Europene aceste proiecte-pilot. În România sunt două zone: regiunea nord-est şi regiunea nord-vest. Ne propunem, cu ajutorul experţilor, să ajutăm aceste regiuni. Am început, în primul rând, împreună cu autorităţile locale, să elaborăm aceste strategii de dezvoltare ale acestor regiuni care se încadrează în planul-pilot. Avem, de asemenea, bani alocaţi dintr-o axă de dezvoltare urbană. Această dezvoltare urbană ocupă un loc extrem de important în candrul politicii de coeziune. Sunt aproape 250 de milioane de euro".
Corina Creţu a vorbit şi despre modernizarea sistemului sanitar din România.
Corina Creţu: "În domeniul sănătăţii, fondurile europene reprezintă 326 de milioane de eurol din care 150 de milioane sunt destinate celor trei spitale regionale. În rest, cu ceilalţi bani ne propunem să sprijinim peste 280 de investiţii".
Prezent la Iaşi, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, la rândul său, că decizia finală privind amplasamanetul viitorului spital regional de urgenţe va fi luată peste o lună. El a precizat că la baza hotărârii vor sta o serie de criterii tehnice.
Vlad Voiculescu a mai spus că în trei ani de la începerea construcţiei, spitalului regional de urgenţe de la Iaşi va fi definitivat şi va avea 1.000 de paturi.
În România se vor înfiinţa încă două spitale regionale, respectiv la Craiova şi Cluj. Investiţiile vor fi realizate cu fonduri europene, iar dotările ulterioare vor fi finanţate de Banca Mondială.