Două programe operaţionale ale României, adoptate de CE
Comisia Europeană a adoptat astăzi două programe operaţionale ale României, intitulate "Capital uman" şi "Capacitatea administrativă".
25 Februarie 2015, 18:28
Comisia Europeană a adoptat astăzi două programe operaţionale ale României, intitulate "Capital uman" şi "Capacitatea administrativă".
Primul va ajuta la investiţii care vor contribui la ocuparea forţei de muncă şi combaterea sărăciei, iar celălalt, la ameliorarea capacităţii administrative şi la dezvoltarea sistemului judiciar.
Suma cumulată pentru ambele programe va fi de aproximativ 5 miliarde de euro.
Comisia Europeană a adoptat în august anul trecut Acordul de parteneriat cu România prin care s-a stabilit strategia de utilizare optimă a fondurilor structurale şi de investiţii europene pentru perioada 2014-2020.
Acest tip de acord a fost adoptat cu fiecare stat membru în parte.
Cele două programe operaţionale adoptate astăzi sunt cofinanţate din Fondul Social European.
Programul "Capital Uman" urmăreşte să investească aproximativ 5 miliarde de euro, din care peste 4 miliarde, din bugetul UE, pentru a ajuta cetăţenii români, inclusiv tinerii, să-şi găsească un loc de muncă, să-şi îmbunătăţească nivelul de educaţie şi pentru a contribui la reducerea sărăciei.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, salută programul Guvernului de la Bucureşti, care, în opinia sa, se concentrează pe principalele priorităţi identificate în cazul României şi speră că UE va contribui la creşterea numărului de locuri de muncă, precum şi la reducerea sărăciei.
Celălalt program, intitulat "Capacitatea administrativă, finanţat tot din Fondul Social European, are ca scop realizarea unor investiţii de peste 650 de milioane de euro, pentru a ajuta la ameliorarea capacităţii de reacţie a administraţiei publice şi a sistemului judiciar din România la nevoile economiei şi societăţii.
Fondul Social European joacă un rol important în sprijinirea investiţiilor statelor membre în capitalul uman, consolidând astfel competitivitatea economiei în această perioadă de ieşire din criză.