Două persoane din județul Vrancea s-au intoxicat după ce au consumat ciuperci
Articol de Gabriel Sava, 25 Septembrie 2024, 13:55
Două persoane din județul Vrancea au ajuns la spital cu intoxicație după ce au consumat ciuperci pe care le-au cules din pădure. Probleme pot avea chiar și cei care susțin că pot face diferența între cele comestibile și cele otrăvitoare. Medicii susțin că ciupercile trebuie consumate doar dacă sunt crescute și cumpărate din locuri verificate.
Ploile, urmate de o vreme caldă, au dus la apariția ciupercilor în zonele împădurite, fie că e vorba de hribi sau de alte specii comestibile, iar vrâncenii au ieșit în număr mare, mai ales la finalul săptămânii, pentru a le culege. O familie a ajuns la spital cu intoxicație cauzată de consumul unor astfel de ciuperci, după cum spune Alina Cosma, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Pantelimon" din Focșani.
"Cei doi soți au ajuns la spital cu sindrom de vărsătură în urma consumului de ciuperci culese din pădure. În momentul de față au depășit cu bine starea critică, sunt echilibrați, dar mai necesită tratament și supraveghere medicală. Ciupercile sunt un aliment gustos, benefic pentru sănătate, iar toamna este sezonul când le consumăm cel mai mult, de aceea recomandăm ca acestea să fie procurate din locuri autorizate. Pe cât posibil, trebuie evitat consumul ciupercilor pe care le culegem din pădure, pentru că oricât de cunoscători ne credem, ne expunem riscului unei posibile intoxicații, care în unele cazuri ne poate fi fatală", a spus Alina Cosma..
Pentru că ciupercile se pot încrucișa, există posibilitatea ca specii cunoscute ca fiind comestibile să fie de fapt otrăvitoare, iar intoxicațiile severe, determinate de consumul acestora, pot duce chiar și la deces.