Două inele medievale au fost găsite într-o pădure din județul Mureş
Inelele au o vechime de peste 400 de ani şi conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit. Lângă ele au mai fost găsite şi şapte monede de argint, dinari ungureşti şi monede poloneze.
Articol de Radio România Târgu Mureş, 22 Noiembrie 2024, 10:01
Inelele medievale, unul de argint iar celălalt din aur, au fost găsite în apropierea unei rădăcini de copac de către Kolozsvari Csaba, un IT-ist din Ocna Mureş.
Inelele au o vechime de peste 400 de ani şi conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit.
Lângă ele, detectoristul a găsit şi şapte monede de argint, dinari ungureşti şi monede poloneze.
Kolozsvari Csaba le-a predat primăriei comunei pe raza căreia le-a găsit: "Le-am găsit în jurul unui copac la mică adâncime, undeva la 10-15 cm, un inel de argint sigilat, cu literele pe IPB în oglindă şi, la 30 cm şi tot la 10-15 cm, un inel de aur are nişte flori de nu mă uita pe el, sticla nu este sticlă obişnuită, este cristal de munte şi, cel mai important, anul, 1591."
În ultimii ani a crescut interesul românilor pentru detectoare. În prezent sunt peste 20.000 de persoane înregistrate la autorităţi.
Kolosvari Csaba îndeamnă însă la responsabilitate, la respectarea legii privind zonele interzise şi predarea obiectelor găsite către autorităţi: "Fenomenul acesta explodat începând cu anul 2000, iar ultimii ani, cinci- şase ani, probabil şi din cauza ştirilor care i-au influenţat pe majoritatea să ia detectorul că se îmbogăţesc a doua zi. 99% este noroc, 0,5% este ştiinţă, totuşi am citit o hartă, am interpretat că ar fi acolo zonă cu ceva şi 0,5% este aparatul."
Cele două inele şi monedele se află acum în custodia Muzeului de Istorie din Târgu Mureş.