Două familii au fost evacuate la Ocnele Mari
La Ocnele Mari are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei de la câmpul I de sonde al fostei mine de sare.
Articol de Paul Poteraşi, 08 August 2009, 10:57
Procesul prăbuşirii controlate de la Ocnele Mari pare să se desfăşoare conform planului realizat de către specialişti, dar şi de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
Două familii din Ocnele Mari, unde are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei de la câmpul I de sonde al fostei mine de sare, au fost evacuate din case, iar alte şapte familii sunt în pericol, autorităţile instituind "cod roşu" din cauza riscului ca saramura evacuată să ajungă în locuinţe.
Ţ
Potrivit căpitanului Cătălin Ion Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii Vâlcea, există pericolul ca saramura din subteran să se reverse în locuinţele din zonă, astfel că familiile din două case au fost evacuate.
"S-a instituit cod roşu şi s-a decis evacuarea a două familii din apropierea salinei unde are loc operaţiunea de prăbuşire controlată. Este o acţiune de durată, iar aceasta este prima măsură, practic a avut loc o autoevacuare a celor două familii, care vor fi cazate în tabăra special amenajată de autorităţi la Ocniţa. Zona a fost izolată şi închisă, iar la faţa locului sunt pompieri, jandarmi şi specialişti geologi care supraveghează fenomenul, situaţia fiind sub control", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Cătălin Ion Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.
În 15 iulie, la Ocnele Mari a fost începută operaţiunea de prăbuşire controlată a tavanului cavernei de la câmpul I de sonde al fostei mine de sare, autorităţile locale estimând că lucrările vor dura aproximativ trei-patru luni dacă nu vor apărea probleme din punct de vedere tehnic. Din cantitatea de saramură totală care va fi eliberată din subteran, o parte va fi preluată în lacul de acumulare construit în urmă cu şapte ani, iar cealaltă parte va fi preluată şi utilizată în fluxul tehnologic de Uzina de Sodă Govora şi de Combinatul Oltchim.
În zona aflată în imediata apropiere a perimetrului unde are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei există 19 case. Famiile din şase dintre aceste locuinţe au acceptat despăgubirile oferite de autorităţi şi s-au mutat din zonă, iar alte şase familii au acceptat să se mute în cartierul Căzăneşti, unde sunt în construcţie 20 de case, însă au rămas în locuinţele lor pentru că lucrările de la Căzăneşti nu sunt gata.
Potrivit primarului oraşului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate au fost afectate de exploatările de sare, iar din zonă au fost strămutate, în ultimii ani, 123 de familii.