"Dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani. Vinovații sunt încă necunoscuți"
Dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani, iar vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste 1.000 de victime sunt încă necunoscuți, a spus azi Klaus Iohannis.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Iunie 2020, 21:36
Dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani, iar vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste 1.000 de victime sunt încă necunoscuți, a atras, astăzi, atenția președintele Klaus Iohannis, la o întâlnire cu reprezentanții Universității București, în care a fost marcată trecerea a trei decenii de la fenomenul Piața Universității.
Şeful statului a declarat că justițiea are obligația de a face lumină și că întârzierea reprezintă o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat cu mâinile goale pentru câștigarea libertății față de urmașii acestora și față de întreaga societate.
Klaus Iohannis a explicat că dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgență majoră.
Klaus Iohannis: Sunt unii care continuă să spună că a face dreptate nu mai ajută pe nimeni astăzi. Ei uită, însă, un lucru fundamental: România democratică și europeană s-a clădit în toți acești 30 de ani, pentru că au existat oameni care au luptat, care au crezut în forța celor mulți și de bună-credință de a produce schimbare. Suntem datori să le fim veșnic recunoscători și să continuăm să apărăm statul de drept și valorile democratice.
Reporter: Şeful statului a mai spus că avem cu toții obligația să respingem ferm și să sancționăm orice tentativă de ducere în derizoriu a istoriei și a memoriei tuturor celor care și-au dat viața pentru libertate și democrație.
În 1990, protestele anticomuniste maraton din Piața Universității au fost reprimate de noua putere din România cu ajutorul minerilor aduși din Valea Jiului în Capitală.
Realizator: Reporterul Radio România Actualități, Carmen Gavrilă, ne-a mai transmis că președintele Klaus Iohannis a depus astăzi coroane de flori la monumentele din Piața Universității, a salutat inițiativa lansării unui site dedicat, realizat de comunitatea academică, și a lăudat proiectul de restaurare din fonduri publice a clădirii, una dintre cele mai cunoscute ale Capitalei.