Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, judecat la Înalta Curte de Casaţie
Documentele au fost trimise judecătorilor în vara trecută, la 27 de ani de la evenimentele din capitală.
Articol de Diana Surdu, 20 Februarie 2018, 09:59
Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 este judecat, începând de astăzi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Documentele au fost trimise judecătorilor în vara trecută, la 27 de ani de la evenimentele din capitală.
Procurorii militari i-au deferit justiţiei pentru infracţiuni contra umanităţii, printre alţii, pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe fostul premier Petre Roman, pe Virgil Măgureanu şi pe Gelu Voican Voiculescu.
Sunt 18 acuzaţi în acest dosar, pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.
Ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale statului, dar şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Patru oameni au murit în acele zile şi trei au fost răniţi prin împuşcare, mai mult de o mie au fost bătuţi sau lipsiţi de libertate.
Victoria Pătraşcu este o victimă a mineriadei, prezentă în această dimineaţă la Curtea Militară de Apel, locul unde are loc procesul.
Victoria Pătraşcu: În dimineaţa de 14 iunie au intrat minerii, care, fără să ne întrebe, ne-au bătut, ne-au scos în piata publică, exact ca pe nişte animale, ne-au aruncat pe jos, au vrut să ne omoare. Este clar că a fost o tentativă de omor.
Norocul meu a fost că am fost salvată de nişte cetăţeni care m-au smuls din mâinile lor şi m-au aruncat dincolo de cordoanele de Poliţie.
Am fost arestată, am fost dusă la Măgurele, unde am stat două zile. Mi s-au luat amprente, am fost fotografiată exact ca un inculpat, am dat declaraţii, după care, fără niciun fel de explicaţii, am fost eliberată şi trimisă din nou în căminele studenţeşti din Grozăveşti.