Dosarul "Mătuşa Tamara", trimis la Curtea Constituţională
Judecarea dosarului a fost suspendată, după ce avocaţii au ridicat trei excepţii de neconstituţionalitate referitoare la funcţionarea DNA.
Articol de Diana Surdu, 02 Martie 2010, 20:48
Dosarul "Mătuşa Tamara" în care Adrian Năstase este judecat pentru luare de mită, alături de fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Ioan Melinescu, va fi trimis la Curtea Constituţională.
Cauza a fost suspendată, după ce avocatul lui Ioan Melinescu a ridicat trei excepţii de neconstituţionalitate, referitoare la legea care reglementează funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
"În cazul admiterii acestor excepţii, toate rechizitoriile întocmite de DNA ar fi nule", a declarat avocatul lui Adrian Năstase.
Fostul premier a adăugat că doreşte ca acest proces să fie finalizat cât mai repede, pentru a-şi demonstra nevinovăţia, însă nu poate sa îi oblige pe ceilalţi inculpaţi sa nu-şi exercite dreptul la apărare.
În opinia sa dosarul nu are nici un temei.
Avocatul lui Adrian Năstase a declarat că Legea de funcționare a DNA este contrară Constituției.
"Excepţia ridicată de noi se referă la legea de organizare şi funcţionare a DNA. În mod concret, considerăm că această lege este în conflict deschis cu Constituţia şi cu principiile constituţionale, pentru că se creează un organism, DNA, care se sustrage controlului constituţional exercitat de ministrul justiţiei, prin intermediul Ministerului Public.
"Am ajuns la concluzia că datorită acestui sistem de organizare, procurorii de la DNA sunt numiţi de procurorul şef al DNA şi nu de preşedintele ţării, un lucru care este în conflict cu Constituţia", a declarat avocatul lui Adrian Năstase.
El mai apreciază că actele întocmite de procurori ar fi nule juridic în acest context.
"Din acest punct de vedere, atât instituţia care a sesizat instanţa cu rechizitoriul, cât şi procurorul care a instrumentat cauza, fiind în afara Constituţiei, au întocmit acte nule de drept din punct de vedere juridic. Aici se tinde a se demonstra că această instituţie şi procurorii care au făcut rechizitoriul în cazul de faţă au întocmit acte nule.
"Dacă ar fi admisă, această excepţie ar duce la invalidarea tuturor rechizitoriilor întocmite de DNA. Excepţia nu a fost ridicată pentru tergiversarea dosarului, ci, dimpotrivă, pentru a lămuri o dată pentru totdeauna practica Curţii Constituţionale", a declarat avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu.