Dosarele revoluţiei, desecretizate
Premierul Emil Boc a anunţat că documentele vor deveni publice după ce decizia guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial.
Articol de Diana Surdu, 09 Martie 2010, 20:21
Ultimele date şi informaţii legate de Revoluţia din decembrie 1989 au fost declasificate.
Vor fi publicate în Monitorul Oficial şi vor putea fi accesate de cei interesaţi, a anunţat premierul Emil Boc.
"Practic, prin hotărârea de guvern, pe care am adoptat-o, am declasificat documentele din dosarul Revoluţiei din 1989, care aveau calificativul "secrete de stat", "secrete", "secret" şi "strict secret" potrivit prevederilor legale în vigoare", a spus Emil Boc.
El a adăugat că aceste informaţii vor putea fi accesate de către persoanele interesate, după publicarea lor în Monitorul Oficial.
"Pe această cale, facem încă un demers extrem de important pentru a asigura toate informaţiile necesare, astfel încât dosarul Revoluţiei din 1989 să aibă cât mai multă transparenţă cu putinţă, din perspectiva rolului autorităţilor statului, iar adevărul să fie acela care să poată fi validat pe baza documentelor, care nu mai au secret de stat, caracter de secret de stat", a mai spus Emil Boc.
Contactat de Radio România, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care a solicitat declasificarea acestor dosare în nenumărate rânduri şi care a dat statul în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru tergiversarea soluţionării dosarului Revoluţiei, a apreciat că decizia guvernului este, într-adevăr, un pas înainte.
El face greva foamei de aproape două luni de zile şi a declarat că va înceta această formă radicală de protest doar atunci când dosarele vor intra pe poarta Asociaţiei 21 Decembrie.
Declasificarea actelor din dosarul Revoluţiei a început la cererea Parchetului General, în urma demersurilor făcute de Asociaţia 21 Decemrbie 1989.
Potrivit unei dispoziţii a CEDO, Asociaţia 21 Decembrie trebuie să primească de la autorităţile publice române o copie integrală a dosarului referitor la evenimentele din decembrie 1989.
Revoluţionarii au primit de la procurori majoritatea volumelor solicitate. Din cele o sută opt volume, aflate la ministerul apărării naţionale, Asociaţia mai are de primit doar 20 de volume.
Teodor Mărieş spune că a dorit aceste documente pentru a le putea folosi în procesul privind revoluţia din decembrie:
"Noi doar vrem să avem aceste documente pentru a putea proba crima din decembrie, pentru a ne putea apăra la CEDO, în dosarul pe care l-am deschis împotriva statului român şi, bineînţeles, pentru a nu dispărea aceste documente, a fost principalul obiectiv pentru a nu dispărea aceste documente din dosar", a spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.
Liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, se află în a doua grevă a foamei, reluată din ziua de 12 ianuarie,ca formă de protest, până la rezolvarea acestei situaţii.
El a declarat că până la acest moment, niciun istoric român nu a venit la Asociaţie pentru a citi aceste informaţii declasificate.