Dosarele pentru ajutoare sociale, verificate în Dolj
Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Dolj a solicitat verificări în localităţile în care a crescut numărul beneficiarilor de ajutoare sociale.
Articol de Florin Firu, Dolj, 16 Ianuarie 2014, 19:25
În jur de 600 de persoane din judeţul Vaslui au încasat ilegal ajutoare sociale de la stat, după ce normele în domeniu au fost modificate, reiese dintr-un raport de control al Curţii de Conturi.
În toată ţara, se fac verificări.
În Dolj, judeţul cu cei mai mulţi beneficiari, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale a trimis o adresă către primăriile unde a crescut numărul beneficiarilor.
Reprezentanţii instituţiei solicită refacerea anchetelor sociale, dar şi reevaluarea dosarelor.
Mai mulţi beneficiari de venit minim garantat, în sate şi comune, şi mai puţini în oraşe - aceasta este concluzia unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Dolj, aferent perioadei 2010-2013.
Numărul dosarelor, "în creştere"
Potrivit directorului executiv al instituţiei, Mircea Sincelescu, în unele localităţi, numărul dosarelor de ajutor social a crescut considerabil.
"Dacă e să dau un exemplu, dau Amăreştiul de Jos, au crescut de la 170, la 300 de dosare, Bârca, de la 200, la 260, Brădeştiu, de la 123, la 147, Bratovoiştiu, de la 68, la 200 ş.a.m.d.
"Alte primării, cum aş da exemplu Craiova, care are o populaţie în jur de 300.000 de locuitori, a scăzut, în trei ani, dosarele, de la 466, la 219. Calafatul, a scăzut de la 140, la 100 de dosare", spune Mircea Sincelescu.
Nu este pentru prima dată când judeţul Dolj a ajuns în atenţia autorităţilor şi a opiniei publice, în privinţa numărului mare de beneficiari de venit minim garantat.
În 2010, în comuna Sadova, s-a constatat că mai mult de jumătate din populaţia comunei primea ajutor social, deşi unii dintre beneficiari aveau indemnizaţii de şomaj, erau angajaţi fără formele legale, ori deţineau bunuri, precum vile şi autoturisme de lux.