Dosare "grele" aşteaptă verdictul în ianuarie
Magistraţii instanţei supreme vor da în această lună decizii definitive în dosare mediatizate precum Zambaccian, Transformatorul sau Poşta Română.
Articol de Diana Surdu, 05 Ianuarie 2014, 13:57
Magistraţii instanţei supreme vor da în această lună decizii definitive în dosare mediatizate precum Zambaccian, Transformatorul sau Poşta Română.
Chiar luni, completul de cinci judecători va da o hotărâre în cazul soţilor Năstase, acuzaţi de corupţie.
Fostul premier este acuzat de luare de mită şi şantaj, iar soţia sa de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
La fond, cei doi au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Dacă magistraţii menţin pedeapsa, Adrian Năstase ar putea merge la închisoare, el fiind eliberat condiţionat în dosarul "Trofeul calităţii".
Acesta susţine că este un dosar politic şi că este nevinovat.
"Eu sunt pregătit psihic pentru achitare pentru că aşa mi s-ar părea normal. După ce i-am ascultat şi eu pe avocaţi mi-am dat seama până la urmă cât de firavă este acuzarea şi din punctul de vedere al aspectelor juridice" spunea Adrian Năstase în decembrie 2013.
Un alt dosar care se apropie de o decizie finală este "Transformatorul" în care fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.
"Doresc foarte mult ca acest proces să se desfăşoare corect şi instanţa să se uite cu atenţie pe toate documentele pe care le punem la dispoziţie şi care atestă indubitabil atât nevinovăţia noastră, cât şi faptul că multe din lucrurile spuse de-a lungul timpului sunt neadevăruri" a afirmat Relu Fenechiu.
DNA susţine că între 2002-2005 Relu Fenechiu prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate la preţuri de produse noi şi a creat Electrica Moldova un prejudiciu de peste 6 milioane de lei.
Şi dosarul "Poşta română" va fi finalizat în luna ianuarie
Cei doi foşti miniştri, al justiţiei, Tudor Chiuariu, şi al telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, sunt acuzaţi că au ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel al unei firme private.
În 2012 instanţa supremă l-a condamnat pe Zsolt Nagy la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare; Tudor Chiuariu a fost achitat.
El declară că implicarea sa în acest dosar este doar o răzbunare prostească a procurorului Doru Ţuluş după revocarea din funcţie.