Dormim mai puţin
România a tercut în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 a devenit ora 4.00.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Martie 2010, 10:03
România a trecut oficial la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 3:00 va deveni ora 4:00.
În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai -2 octombrie).
Începând din 1997, ora de vară este valabilă din ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.
În ţara noastră, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene care schimbă ora în ultima duminică a lunii martie pentru folosirea la maximum a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin, care într-o dimineaţă de vară, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cât de multă lumina îi intră în cameră.
Prima impresie a lui Benjamin Franklin a fost aceea că "de vina" sunt lămpile cu ulei, care luminau pe străzile Parisului, dar după aceea a observat că soarele tocmai răsărea la orizont.
După această experienţă, omul de ştiinţă a scris un eseu numit "An Economical Project" în care le cerea oamenilor să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui şi a face astfel economie de uleiul utilizat la lampile de iluminat public.
Ideea lui Benjamin Franklin a fost preluată în 1907 de William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se reducă aceste minute în duminicile lunii septembrie.
Prima ţară care a trecut la ora de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916.
Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
În Statele Unite ale Americii ora de vară a fost introdusă pe 31 martie 1918.
Astăzi, nu mai puţin de 70 de ţări au introdus ora de vară.