"Dorim ca una din străzile orașului Odesa să poarte numele lui Mihai Eminescu"
Asociația Basarabia a românilor din sudul Ucrainei solicită redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu. n exclusivitate pentru Radio România Actualități, viceprimarul orașului Odesa, Oleg Bryndak, vorbește despre subiect.
Articol de Alex Buzică, 20 Februarie 2023, 20:12
De când a început războiul, autoritățile locale din Ucraina au luat decizia de a schimba numele străzilor care erau denumite dupa personalități rusești. Totul face parte din procesul derusificării lansat de RADA Supremă a Ucrainei.
Acest lucru se întâmplă și la Cernăuți dar și în regiunea Odesa aici unde se afla comunități de etnici români.
Asociația Basarabia a românilor din sudul Ucrainei solicită redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu.
Etnicii români au realizat o scrisoare pe care au trimis-o Primăriei din Odesa.
Mult timp nu au primit nici un răspuns, așa că am decis să îi fac o vizita viceprimarului din oraș pentru a investiga subiectul și a găsi un răspuns la solicitarea trimisă de comunitatea de români din Ucraina.
În exclusivitate pentru Radio România Actualități – Viceprimarul orașului Odesa – Oleg Bryndak vorbește despre subiect:
Oleg Bryndak: Intradevar, noi am primit o scrisoare despre acest subiect de la etnicii români și am discutat în consiliul local acest lucru. Dorim ca una din străzile orașului Odesa să poarte numele lui Mihai Eminescu. Acest lucru este discutat în ședința comisiei de toponimie. Mă folosesc de acest interviu să le transmit etnicilor români că această comisie s-a exprimat pozitiv despre acest subiect și a introdus numele lui Mihai Eminescu în lista lor. Este o încercare atât în Odesa dar și pe întreg teritoriul ucrainean. Vrem să derusificăm toate străzile din țară. Dar vom face acest lucru după anumite principii. De exemplu, toate străzile și bulevardele mari au denumiri istorice care nu au legătură cu Rusia. Dar să vă explic cum funcționează redenumirea unei străzi. Acest lucru trebuie discutat în consiliul local și în comisia de toponimie așa cum spuneam, iar după aceea trebuie să fie o dezbatere publică. Iar mai apoi locatarii care locuiesc pe respectiva stradă trebuie să voteze pozitiv acest lucru. Avem practice diferite aici în Ucraina. Adeseori oamenii nu sunt de acord cu poziția comisiei de toponimie și propun ei denumiri proprii. Este un process destul de complicat. Dar vom discuta această temă în public. Momentan comisia va întocmi o lista cu potențialii candidati pentru nume de streazi. Sunt peste 150 de nume. În RADA Suprema va fi votată o lege despre decolonizare. Oricum noi avem legătură de prietenie cu România avem relații de parteneriat seculare și din acest motiv comisia s-a exprimat pozitiv ca o stradă să se numesca după Mihai Eminescu.
In total, pana astazi, peste 500 de străzi au fost redenumite doar în Transcarpatia de la începutul invaziei, iar în Cernăuți se ia în considerare că două străzi să fie redenumite după românii care au trăit și studiat la Cernăuți.