Doi procurori DNA propuşi pentru revocare din funcţie
Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi cu majoritate de voturi cererea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Iulie 2017, 06:59
Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi cu majoritate de voturi cererea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.
Lui Doru Ţuluş i se reproşează, printre altele, că a soluţionat plângeri ce vizau o persoană căreia îi cedase recuperarea unei creanţe salariale.
Procurorul spune însă că revocarea sa are legătură cu plângerea pe care i-a făcut-o şefei DNA la Inspecţia Judiciară, după ce aceasta a vrut să-l supună unui test poligraf pe care el l-a refuzat.
Doru Ţuluş: "Nu sunt singurul care a refuzat: o dată, pentru că mi-a luat o declaraţie pe formular de martor; a doua, pentru că am văzut că un participant la şedinţă face anchetă.
Asta e un fel de "voi sunteţi nişte sclavi"...
Avem persoane mai presus de orice bănuială; nu e ok.
Şi, în al treilea rând, modalitatea prin care am fost chemat telefonic: excelenţă, hai jos, că am adus aparatura."
Şi procurorul Mihaela Iorga consideră că şefa DNA a profitat de situaţia creată de publicarea unor înregistrări din şedinţele direcţiei pentru a face epurări pe criterii subiective.
Ea a invocat anumite tensiuni care au existat de-a lungul timpului între ea şi Laura Codruţa Kovesi.
Mihaela Iorga: "Vreau să vă dau un exemplu, în situaţia dosarului privind pe Elena Udrea, în care ne-a dat parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare, şi în care, în mod clar, am ieşit şi am spus la acel moment: atât timp cât nu avem aviz de arestare, nu se impune reţinerea, pentru că ar însemna să facem doar un circ mediatic."
Şefa DNA neagă însă existenţa unor tensiuni între ea şi anumiţi procurori aflaţi în subordinea sa şi spune că activitatea se desfăşoară normal în instituţie.
În ceea ce priveşte controlul dispus la DNA de ministrul justiţiei, Laura Codruţa Kovesi a explicat că în ultimul an şi jumătate au existat peste 120 de verificări şi controale ale Inspecţiei Judiciare în instituţie în urma cărora nu s-au constatat chestiuni de încălcare a legii.
Potrivit paginii de Facebook a Inspecţiei Judiciare, controalele care vor fi efectutate la DNA şi la Parchetul de pe lângă Instanţa Supremă vizează eficienţa managerială şi îndeplinirea atribuţiilor de către conducerile acestor instituţii.
De asemenea se vor face verificări tematice privind măsurile luate de procurori şi conducerile parchetelor în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de cinci ani, care au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, corupţie, infracţiuni silvice şi contra mediului, conflict de interese.