Doi directori ai Hexi Pharma scapă de condamnările la închisoare primite în 2019
Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului pentru că faptele s-au prescris, dar firma va plăti despăgubiri. Patronul Dan Condrea, s-a sinucis în 2016, când a aflat de ancheta penală privind dezinfectanţii diluaţi, livraţi către sute de spitale.
Articol de Radiojurnal, 03 Martie 2023, 23:50
Doi directori ai Hexi Pharma scapă definitiv de condamnările la închisoare cu executare pe care le primiseră în 2019 în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, livraţi către 300 de spitale din ţară. Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului pentru că faptele s-au prescris, dar firma va plăti despăgubiri. Reporterul RRA, Diana Surdu, are detalii.
Diana Surdu: Magistraţii au aplicat, ca şi în alte dosare cunoscute, deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. Cei doi directori au primit interdicţia de a ocupa funcţia de manager, respectiv de a exercita orice activitate de producţie într-o societate având ca obiect producerea şi comercializarea de biocide, timp de cinci ani. Totodată, au fost menţinute sechestrele pe bunurile celor doi şefi din companie şi pe bunurile Hexi Pharma pentru recuperarea prejudiciului. Compania are de plătit diferite despăgubiri către spitale din ţară şi din Bucureşti, sume cuprinse între 500 de lei şi 1,7 milioane de lei. Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu dezinfectanţii diluaţi livraţi de companie către sute de spitale. În urmă cu şase ani, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals şi zădărnicire a combaterii bolilor. Procurorii susţineau că din 1 iunie 2010 până în mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de spitale prin prezentarea ca adevărate a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.