Documentele privind Roşia Montană "vor fi prezentate publicului"
Premierul spune că joi ministrul marilor proiecte va prezenta opiniei publice toate documentele referitoare la Roşia Montană şi va explica în ce mod s-a dat licenţa de exploatare.
Articol de Daniel Neguţ, 11 Septembrie 2013, 19:15
Premierul a repetat, în deschiderea şedinţei de guvern, că decizia corectă ar fi fost ca proiectul legii să fie dezbătut în Parlament.
Pare o replică la afirmaţia partenerului de coaliţie, liberalul Crin Antonescu, potrivit căruia, hotărârea, în problema Roşia Montană, trebuia luată de Guvern.
Premierul spune, însă, că Guvernul şi-a făcut datoria, iar joi, ministrul marilor proiecte va prezenta opiniei publice toate documentele referitoare la Roşia Montană şi va explica în ce mod s-a dat licenţa de exploatare, care sunt obligaţiile statului român, câţi bani a cheltuit firma respectivă şi care sunt consecinţele negative ale eventualei blocări a acestui proiect.
Prima referire la prospecţiunile şi exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană s-a făcut în anul 1997, când s-a constituit Euro Gold Resources, acţionari fiind compania engleză Gabriel Resources Limited, Regia Autonomă a Cuprului Deva şi companiile româneşti Minexfor, Cepromin şi Upsrueem.
Însă, în actele adiţionale ulterioare nu mai apar ultimii trei acţionari, în locul acestora fiind firmele Cartel Bau, Foricon şi Comat-Trading, grup care se regăseşte şi în documentul de constituire al companiei Roşia Montană Gold Corporation, autentificat în 21 iulie 2000.
Calitate de reprezentare
Prin documente succesive, s-a ajuns la ultimul act constitutiv, din 22 iulie 2011.
În acest ultim document oficial, acţionarii sunt Gabriel Resources (Jersey) LTD, filială deţinută 100% de compania publică din Canada, Gabriel Resources Limited, care are aproape 80,7% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation şi Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST SA, cu 19,3 procente.
Demn de remarcat este că acest act nu e semnat de niciunul dintre cei nominalizaţi ca fiind reprezentanţii celor doi acţionari, ori dintre cei care fac parte din Consiliul de Administraţie, ci de o persoană despre care nu se precizează nicăieri în document, că ar avea vreo calitate legală de reprezentare.
În actul constitutiv, este precizat şi faptul că, în cazul în care se înregistrează pierderi, acestea vor fi suportate de acţionari, proporţional cu participarea la capitalul social şi în limita acestuia.
Pe de altă parte, documentul subliniază că litigiile dintre acţionari, dacă nu se vor soluţiona pe cale amiabilă, vor fi judecate de Centrul Internaţional de Arbitraj al Camerei Economice a Austriei, din Viena.