Documentele Marii Uniri, expuse la Alba Iulia
Documentele au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociaţia ASTRA.
Articol de Mihai Bantea, 08 Noiembrie 2012, 16:00
Este vorba despre aproape 6.000 de documente originale, clasate în categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural al României, ce vor face obiectul unei inedite expoziţii vernisate joi.
Expoziţia se intitulează "Documentele Marii Uniri mai aproape de oameni" şi reprezintă partea finală a proiectului Conservarea şi valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918, finanţat de AFCN şi câştigat de Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
În cadrul acestui proiect s-a reuşit valorificarea expoziţională a importantei colecţii de Documente ale Unirii, pe care Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia o deţine.
Ele reprezintă cea mai mare şi valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, fiind între cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian.
Au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociaţia ASTRA.
Între ele se găsesc şi celebrele credenţionale cu numele celor 1.228 de delegatilor prezenţi de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
În urma unui îndelungat proces de prelucrare, realizat de restauratorii muzeului albaiulian Alexandru Shtirban şi Maria Zgârciu, cei care au şi realizat proiectul, Documentele Unirii vor fi introduse în circuitul expoziţional al Sălii Unirii.
Astfel, accesul la ele va fi facilitat şi publicului larg, nu numai specialiştilor, prin intermediul unui infochioşc, care permite răsfoirea lor, pagină cu pagină.