Documente privind masacrarea evreilor din România, descoperite
Documente privitoare la evenimentele din anii '40 precum masacrarea evreilor din Basarabia şi Bucovina sau pogromul de la Bucureşti, au fost descoperite şi se află la CNSAS.
14 Februarie 2015, 07:57
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii deţine o serie de documente privitoare la evenimentele din anii '40 ai secolului trecut, precum masacrarea evreilor din Basarabia şi Bucovina sau pogromul de la Bucureşti.
Aceste documente erau considerate pierdute până acum, iar prin prisma lor se pot citi din altă perspectivă evenimente din anii '40, potrivit istoricului ieşean Adrian Cioflâncă.
Adrian Cioflâncă: Puţină lume ştie că cea mai importantă sursă în acest moment privind istoria Holocaustului o constituie arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru că acolo au fost grupate în principal dosarele criminalilor de război, ale sutelor de anchete făcute de autorităţile comuniste împotriva celor care au fost implicaţi în orice formă de violenţă antisemită, în crime şi, de asemenea, împotriva membrilor mişcărilor extremiste, a mişcării legionare, în special şi, de asemenea, pentru a constitui dosare de anchetă, dosare de urmărire informativă, pentru a şantaja, uneori, pentru a deschide dosare de reţea, pentru a atrage colaboratori sau pentru a documenta anumite subiecte, s-au extras documente originale din Arhivele Naţionale ale României şi din Arhivele Militare şi au fost grupate în alte dosare.
Mult timp s-a crezut că documentele în cauză ori au fost distruse, ori au fost luate de sovietici. Ei, pas cu pas, descoperim că de fapt, multe din lucrurile pe care le credeam pierdute sunt de fapt împărţite în diferite dosare la CNSAS. E nevoie de un efort de cercetare de echipă.