Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Doar victoria Ucrainei în războiul cu armata rusă poate securiza Republica Moldova"

Apel matinal - invitat: Anatol Şalaru, observator politic şi fost membru al Guvernului Republicii Moldova

"Doar victoria Ucrainei în războiul cu armata rusă poate securiza Republica Moldova"
Anatol Șalaru. Foto: Arhivă.

Articol de Daniela Petrican, 23 Martie 2023, 09:17

Premierul Nicolae Ciucă şi o echipă guvernamentală merg astăzi în vizită oficială la Chişinău pentru a reafirma sprijinul acordat Republicii Moldova în realizarea reformelor şi în avansarea pe drumul său european. Şeful executivului român se va întâlni cu preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu. Discuţiile vor viza provocările de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina, criza energetică şi consolidarea relaţiilor bilaterale. Despre contextul acestor discuţii bilaterale şi potenţialele rezultate vorbim cu invitatul "Apelului matinal", Anatol Şalaru, observator politic şi fost membru al Guvernului Republicii Moldova. Bună dimineaţa.

Anatol Şalaru: Bună dimineaţa.

Realizator: Republica Moldova, ştim bine, traversează încă o perioadă dificilă şi instabilă. Ce pot face autorităţile de la Bucureşti pentru a o susţine, mai ales în demersuri de reformă şi integrare europeană?

Anatol Şalaru: Republica Moldova întotdeauna a contat pe sprijinul României, iar astăzi traversează o perioadă foarte grea şi trebuie să menţionăm că fără ajutorul din partea României, Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău nu ar fi făcut faţă crizelor prin care au trecut până acum. De exemplu, atunci când a survenit criza energetică, atunci când au fost tăiate gazele de către Gazprom, atunci când n-am avut energie electrică sau atunci când n-am avut lemn de foc, întotdeauna România a fost alături de Republica Moldova cu păcură, cu lemne de foc, cu energie electrică, cu gaz, cu orice a avut nevoie Republica Moldova a primit din partea României. În afară de aceasta, România a fost avocatul Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în Occident. Nu a fost nicio întrunire la Bruxelles sau în orice altă parte a lumii unde s-au discutat problemele din zona noastră, în care România să nu pună în discuţie şi problemele din Republica Moldova şi ajutorul pe care trebuie să-l dea Europa acestei mici ţări care, de fapt, reprezintă veriga slabă în această zonă geopolitică. Iar dacă nu exista acest sprijin din partea României şi a Uniunii Europene, nu am fi făcut faţă pe niciun palier, în nicio problemă de care ne-am ciocnit până acum.

Realizator: Dar acum care sunt priorităţile, urgenţele? De ce anume este mai multă nevoie, inclusiv în plan economic?

Anatol Şalaru: Inclusiv în plan economic, Republica Moldova, de fapt, este o ţară asistată social şi nu are capacitatea de a face faţă provocărilor economice. Dacă nu ar fi primit sprijin financiar din România, din Uniunea Europeană, Guvernul nu ar fi fost capabil să plătească nici măcar pensiile. Au primit foarte mulţi bani din Uniunea Europeană pentru a plăti subvenţii la gaze, la energie electrică, la căldură, s-au primit foarte mulţi bani pentru a sprijini reformele economice. Şi, nu ultimul caz, astăzi, Republica Moldova este ţinta unui atac hibrid din partea Rusiei, este ţinta unor încercări de destabilizare şi de răsturnare a Guvernului. Vedem cu toţii că săptămânal se organizează la Chişinău proteste din partea Partidului Şor şi a susţinătorilor lor, dar aceste proteste nu sunt proteste economice sau sunt proteste politice. Sunt proteste finanţate, nimeni nu vine la aceste proteste fără bani, toţi sunt plătiţi începând de la 20 euro şi terminând cu mii de euro, în funcţie de sarcinile pe care le au în faţă. Şi, cu părere de rău, până acum câteva luni, Republica Moldova, guvernarea nu a vrut să recunoască existenţa unor asemenea provocări, nu a vrut să recunoască că este ţinta unui război hibrid şi că noi suntem, direct sau indirect, vizaţi de acest război al Rusiei.

Realizator: Dumneavoastră aţi fost membru al Guvernului, ministru al apărării. În ce măsură credeţi că presiunile externe pot destabiliza situaţia internă din Republica Moldova?

Anatol Şalaru: Foarte uşor pot destabiliza situaţia din Republica Moldova, fiindcă instituţiile statului sunt slabe. Instituţiile statului nu au fost consolidate şi nu au fost pregătite să facă faţă acestor provocări. De exemplu, vedeţi acum criza care a apărut în sistemul judiciar. Guvernările tot au vorbit acum de reforma justiţiei, dar când s-a trecut în realitate la realizarea acestei reforme, s-a blocat. Astăzi, de exemplu, sistemul judiciar este putred, şi este controlat de anumite clanuri, iar guvernarea deşi a trâmbiţat că noi facem, că noi aducem procurori din afara ţării, s-a trezit că se află într-un blocaj. Este nevoie de sprijinul României, de sprijinul Uniunii Europene, este nevoie de consilieri pentru a realiza aceste reforme, fiindcă dacă nu realizăm reforma în justiţie, noi nu putem să obţinem absolut nimic, fiindcă justiţia este de partea grupărilor criminale şi este de partea celor care vor să destabilizeze situaţia.

Realizator: Referindu-ne şi la războiul din Ucraina, în ce condiţii evoluţia războiului poate influenţa în continuare situaţia în Republica Moldova?

Anatol Şalaru: Influenţa este una enormă şi doar victoria Ucrainei în acest război poate garanta securizarea Republicii Moldova, poate garanta finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi poate garanta rezolvarea problemelor legate de separatism, fiindcă, odată cu victoria Ucrainei în acest război, armata rusă, care se află ilegal în Transnistria, va putea să plece liniştită acasă, fiindcă nimeni nu va mai permite existenţa unui cap de pod în Transnistria. Şi separatiştii care astăzi sunt încurajaţi de către Moscova, partidele pro-ruseşti şi Coloana a V-a, care primeşte bani şi are asistenţă din Moscova, nu vor mai avea acest sprijin, iar separatismul transnistrean care se ţine pe armata rusă şi pe gazul rusesc gratuit şi pe ajutorul economic din Moscova, nu va mai primi acest ajutor, fiindcă conducta de gaz care vine în Transnistria trece pe teritoriul Ucrainei. Şi separatismul găgăuz, care este încurajat la fel de Moscova şi parţial de Ungaria, nu va mai exista, nu va mai avea sprijin şi atunci multe din aceste probleme care astăzi le avem, care astăzi există, vor dispărea.

Realizator:Ştim că preşedintele Maia Sandu a promulgat legea ce consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Din punctul dvs de vedere, ce se va schimba acum după această promulgare?

Anatol Şalaru: Este pur şi simplu un gest mai mult simbolic, dar este foarte important pentru noi, fiindcă aţi văzut cum a reacţionat Rusia, cum a reacţionat Ministerul de Externe al Rusei, cum reacţionează idioţii lor utili din toată lumea, care au condamnat acest lucru. În 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că limba de stat este limba română, şi nu limba moldovenească, fiindcă aşa a fost scris în Declaraţia de independenţă din 1991, că este limba română, şi atunci Curtea Constituţională a considerat că Declaraţia de independenţă este documentul care stă la baza creării statului Republica Moldova şi are prioritate faţă de Constituţia votată în 1994 de către Partidul Agrarian, care era un partid promoscovit şi care a făcut mai multe greşeli sau - să le numesc aşa - a executat indicaţiile Moscovei, inclusiv cu neutralitatea Republicii Moldova, Autonomia Găgăuză, iar Rusia şi-a pierdut suportul, fiindcă limba moldovenească şi naţiunea moldovenească erau unul din instrumentele de bază ale propagandei ruseşti. Fiindcă în 1924 Stalin a creat Republica Autonomă Sovetică Socialistă Moldovenească, a anunţat existenţa naţiunii moldoveneşti şi a limbii moldoveneşti şi scopul acestei autonomii era eliberarea moldovenilor, adică a Basarabiei, care atunci se afla în componenţa României, de subocupaţia României burghezo-moşiereşti. Încă era..., chiar şi pentru Stalin era considerată o tâmpenie să-i eliberezi pe români de sub ocupaţia română şi ne-a declarat pe noi moldoveni..., care se aflau atunci sub ocupaţie românească. Iar astăzi cei care spun că eu nu vorbesc limba română, nu vorbesc limba moldovenească, eu nu cunosc, dar eu ştiu că este corect este limba moldovenească, li s-a luat acest suport, fiindcă ei nu mai pot astăzi să pretindă că naţiunea moldovenească este diferită de cea română, fiindcă limba dictează, stabileşte naţiunea, naţia şi noi nu putem să fim moldoveni cu limbă moldovenească, când în realitate noi suntem români şi vorbim limba română. Şi este foarte important pentru noi, fiindcă eu, de exemplu, fiind ministru al apărării şi ministru la transporturi, nu puteam să indic în actele internaţionale că acest document este scris în limba română, fiindcă Ministerul de Externe îmi întorcea actele înapoi şi spunea să scriu limba moldovenească, fiindcă aşa este în Constituţie. Şi era o ruşine chiar şi pentru actuala guvernare care vorbea şi cerea în Ucraina ca moldovenii de acolo să înveţe limba moldovenească, nu limba română, fiindcă aşa este în Constituţia Republicii Moldova.

Realizator: Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal" la Radio România Actualităţi. Invitatul de astăzi a fost Anatol Şalaru, observator politic şi fost membru al Guvernului Republicii Moldova.

Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară
România 21 Ianuarie 2025, 12:13

Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară

Pompierii militari au intervenit, în cursul zilei de luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară.

Pompierii militari au intervenit, luni, la peste 1700 de situaţii de urgenţă în întreaga ţară
18 oameni au fost salvaţi luni de pe munte
România 21 Ianuarie 2025, 12:10

18 oameni au fost salvaţi luni de pe munte

18 oameni au fost salvaţi luni de pe munte.

18 oameni au fost salvaţi luni de pe munte
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, luna viitoare, 97 de programe de formare profesională
România 21 Ianuarie 2025, 12:08

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, luna viitoare, 97 de programe de formare profesională

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, luna viitoare, 97 de programe de formare profesională.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, luna viitoare, 97 de programe de formare profesională
Forțele Aeriene anunță zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
România 21 Ianuarie 2025, 11:13

Forțele Aeriene anunță zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României

Statul Major al Forţelor Aeriene informează cetăţenii că aceste exerciţii vizează creşterea capacităţii de reacţie a...

Forțele Aeriene anunță zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
Zeci de percheziţii au loc în Braşov şi Covasna
România 21 Ianuarie 2025, 11:10

Zeci de percheziţii au loc în Braşov şi Covasna

Descinderile au loc la sediile unei instituţii şi ale unor agenţi economici colaboratori, dar şi la domiciliile unor persoane...

Zeci de percheziţii au loc în Braşov şi Covasna
O nouă înşelăciune a luat amploare în România
România 21 Ianuarie 2025, 10:19

O nouă înşelăciune a luat amploare în România

Aceasta este o formă de fraudă - prin care infractorii se dau drept bancheri sau poliţişti pentru a vă fura banii.

O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Incendiu la o clădire situată în municipiul Slatina
România 21 Ianuarie 2025, 10:16

Incendiu la o clădire situată în municipiul Slatina

Pompierii intervin pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o clădire situată în municipiul Slatina, care are atât...

Incendiu la o clădire situată în municipiul Slatina
Copiii din medii defavorizate care au nevoie de tratamente de lungă durată pot beneficia de burse de kinetoterapii
România 21 Ianuarie 2025, 09:26

Copiii din medii defavorizate care au nevoie de tratamente de lungă durată pot beneficia de burse de kinetoterapii

Copiii din medii defavorizate care au nevoie de tratamente de lungă durată pot beneficia de burse de kinetoterapii.

Copiii din medii defavorizate care au nevoie de tratamente de lungă durată pot beneficia de burse de kinetoterapii