Doar 9% din locuinţe au asigurare obligatorie
Preşedintele comisiei de supraveghere a asigurărilor, Angela Toncescu, precizează că circa 31% dintre imobilele din fondul locativ sunt asigurate prin poliţe facultative şi nici proprietarii acestora nu riscă amenzi.
Articol de Iulian Olescu, 18 Iulie 2011, 14:50
Reprezentanţii societăţilor care oferă asigurare pe locuinţe au anunţat luni că până la 15 iulie s-au încheiat peste 700.000 de asigurări, adică sub 9% din numărul total al locuinţelor.
Asigurarea obligatorie vizează riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Numai inundaţiile au produs în ultimii cinci ani pagube estimate la peste trei miliarde de euro - argument invocat de autorităţi atunci când au introdus obligativitatea acestei asigurări.
Nu vor fi amendaţi cei care au o poliţă facultativă de asigurare care să acopere cele trei riscuri de cutremur, de inundaţii şi cel de alunecări de teren.
Preşedintele comisiei de supraveghere a asigurărilor, Angela Toncescu, precizează că circa 31% dintre imobilele din fondul locativ sunt asigurate prin poliţe facultative şi nici proprietarii acestora nu riscă amenzi.
Reprezentanţii CSA spun că amenzile se vor aplica începând cu 5 august şi că decizia finală în această privinţă revine autorităţilor locale.
Judeţul Constanţa, pe primul loc
Edilii locali nu se grăbesc însă să treacă la amenzi, după cum preciza şi viceprimarul comunei Oituz, Gheorghe Ionel, prezent la conferinţa de luni.
Acesta spune că preferă să convingă oamenii să se asigure şi precizând că va încerca să le explice faptul că statul nu îi va mai ajuta dacă o calamitate naturală, dintre cele trei cuprinse de asigurarea obligatorie, le va afecta locuinţa.
Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de supraveghere a asigurărilor, a mai precizat că s-a decis formarea unei baze de date care să cuprindă toate poliţele de asigurare a locuinţelor, fie că sunt obligatorii sau facultative, în aşa fel încât edilii locali să aibă o evidenţă corectă.
Între PAID şi autorităţile locale se vor încheia convenţii pentru promovarea asigurării obligatorii a locuinţelor.
În rest, în datele prezentate de PAID, la un an de la demararea asigurării obligatorii, reiese, aşa cum era de aşteptat de altfel, că cei mai mulţi dintre cei care au încheiat o astfel de poliţă provin din mediul urban şi au o casă de tip A, adică realizată prin materiale tratate termic.
Pe judeţe, cel mai ridicat grad de cuprindere al asigurăii obligatorii se înregistrează în Constanţa, peste 20%, urmată de Bucureşti - peste 18 procente, şi Tulcea, Galaţi, Brăila sau Ilfov, cu peste 12 procente, în timp ce la polul opus se situează Maramureş, Sălaj, Alba, Harghita, Bistriţa-Năsăud sau Gorj, cu sub 5% grad de cuprindere a asigurării obligatorii.