Doar 15% dintre spitalele îndeplinesc condiţiile de acreditare
Într-un raport preliminar, doar 23 de spitale din cele 147 evaluate în cel de-al doilea ciclu de acreditare de anul acesta îndeplinesc toate condiţiile.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Decembrie 2018, 13:27
Toate spitalele din România trebuie să treacă printr-un proces de evaluare, în urma căruia să-şi poată obţine acreditarea, pe baza standardelor recunoscute la nivel internaţional.
În prezent, doar 15% dintre spitalele publice şi private au obţinut această acreditare, evaluarea celorlalate urmând să se facă în perioada următoare.
Cele care nu vor obţine acreditarea, vor fi împiedicate să mai încheie contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate.
Reporter: Marilena Frâncu - Într-un raport preliminar, doar 23 de spitale din cele 147 evaluate în cel de-al doilea ciclu de acreditare de anul acesta îndeplinesc toate condiţiile.
106 unităţi îndeplinesc numai parţial condiţiile de acreditare şi se află sub supravegherea agenţiei pentru un an de zile, perioadă în care situaţia trebuie remediată.
Raportul final al Colegiului Director cuprinde doar 47 de spitale, iar dintre acestea doar Spitalul de Boli Cronice Călineşti, Argeş, nu a obţinut acreditarea.
Acestuia i se alătură alte patru spitale care în urma primului ciclu de evaluare a peste 400 de unităţi nu a obţinut acreditarea anul trecut.
Ele se află în imposibilitatea de a încheia contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate pentru a obţine finanţare anul viitor, explică preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii Sănătate, Vasile Cepoi:
Vasile Cepoi: Spitalele care nu sunt acreditate în conformitate cu legea, la ora actuală nu mai pot avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este problema autorităţilor care le au sub tutelă. Ei decid ce fac.
Reporter: Deci ar putea ca pacienţii să fie afectaţi?
Vasile Cepoiu: Nu ştiu care este mai mare afectarea... Dacă te duce într-un spital în care riscurile asociate asistenţei medicale sunt mari şi pacientul nu ştie despre acest lucru sau dacă spitalul respectiv îşi încetează pentru o perioadă activitatea şi îşi pune la puncy deficienţele pe care le are. Unul din riscuri este ca un pacient să fie preluat peste nivelul de competenţă a spitalului, spitalul nu poate să mai acorde îngrijirile necesare, se agravează şi îl trimite ulterior în altă parte. Asta înseamnă că evoluţia pacientului va fi mai puţin bună decât cea aşteptată, iar costurile vor fi mai mari.
Reporter: Acreditarea spitalelor este o procedură continuă care trebuie repetată la cinci ani, iar cele mai importante aspecte verificate sunt cele care ţin de definirea şi respectarea circuitelor medicale, a protocoalelor, precum şi respectarea drepturilor pacienţilor