Doar 15% dintre sirenele din Bucureşti sunt legate la un sistem centralizat
Doar 15% dintre cele 400 de sirene din Bucureşti sunt legate la un sistem centralizat de alarmare, iar unele dintre ele nu se aud la intensitatea dorită.
Articol de Radiojurnal, 19 Aprilie 2017, 13:52
Doar 15% dintre cele 400 de sirene din Bucureşti sunt legate la un sistem centralizat de alarmare, iar unele dintre ele nu se aud la intensitatea dorită - sunt primele concluzii ale testelor care au avut loc astăzi în Capitală.
Exerciţiul are drept scop şi acomodarea populaţiei cu sunetele de alarmare, astfel încît să ştie cum să reacţioneze în situaţii reale.
Reporterul nostru Daniela Mănuţă a urmărit reacţiile oamenilor aflaţi pe unul din bulevardele importante ale Capitalei:
Reporter: Puţin după ora 10:00, una dintre sirenele de alarmare aflată pe un bloc de pe Calea Victoriei a început să sune. S-au auzit cinci sunete, cu o durată de 16 secunde fiecare. În Capitală sunt aproximativ 400 de sirene, însă numai 15% dintre acestea pot fi acţionate atât de la locul unde sunt amplasate sau dintr-un punct de comandă, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile:
Daniel Vasile: Mă refer la un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU, aşa cum este cazul acestei sirene. Este o vulnerabilitate şi probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcţioneze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat.
Reporter: Alarmarea nu i-a speriat pe oameni, însă puţini au declarat că ştiu ce să facă în cazul unei situaţii reale de urgenţă.
-: Probabil se testează sirenele, nu?
Reporter: Cum vi se par astfel de exerciţii?
-: Extraordinar, evident.
Reporter: Ştiţi ce să faceţi în cazul în care auziţi o sirenă de acest fel?
-: Nu ştiu, cred că o iau la fugă? Mă sperii, vă daţi seama. Toată lumea s-a speriat, nu?
Reporter: Ştiţi că este un exerciţiu?
-: Nu, nu ştiam. Să ştim pe viitor ce trebuie să facem.
Reporter: Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov a mai spus că în urma controalelor efectuate la autorităţile locale au fost descoperite probleme în ceea ce priveşte mentenanţa sistemelor de alarmare şi funcţionare a lor.
Printre cele 13 judeţele unde se testează astăzi sistemul de alarmare se numără şi Suceava, unde sunt amplasate 150 de sirene. O corespondenţă de la Mihaela Buculei:
Reporter - Mihaela Buculei: Sirena de pe Primăria Municipiului Suceava a început să sune în urmă cu câteva secunde. Oamenii de pe stradă nu par a fi panicaţi. Ce ştiţi despre acest semnal?
-: Probabil că este alarma de la pompieri.
Reporter: Aţi auzit acel semnal sonor?
-: M-am cutremurat.
Reporter: Este un exerciţiu.
-: Da, am auzit de dimineaţă, că locuim în preajma primăriei.
Reporter: Practic, ce probleme ar putea apărea? Să nu funcţioneze sistemul de avertizare sau...?
General de brigadă Ion Burlui: "Sunt generalul de brigadă Ion Burlui, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava. În mod teoretic, pot să existe "n" situaţii, luăm în calcul orice. Poate să nu funcţioneze sistemul de avertizare cu pornire la distanţă, poate, în cazul sistemelor cu acţionare punctuală, manuală, să nu existe cheia de la intrare.
Facem adunările publice la nivelul localităţilor, atunci când facem activităţi de control, de instruire, dar niciodată nu s-a făcut la tot judeţul odată".
Este cel mai mare exerciţiu de testare organizat în ultimii ani. A început ieri, cu şapte judeţe din sud-estul ţării şi va continua până vineri inclusiv, în toată România.