Doar 15% dintre copiii refugiaţi ucraineni urmează cursurile unei şcoli româneşti
Doar 15% dintre copiii refugiaţi ucraineni urmează cursurile unei şcoli româneşti, arată un studiu realizat de două organizaţii neguvernamentale.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Octombrie 2023, 08:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Doar 15% dintre copiii refugiaţi ucraineni urmează cursurile unei şcoli româneşti, arată un studiu realizat de două organizaţii neguvernamentale. Cauzele sunt legate în special de barierele lingvistice, iar în acest sens Ministerul Educaţiei organizează pentru aceştia, cursuri de limba română. În acelaşi timp, un acord semnat între Ministerele Educaţiei din cele două ţări, prevede că studiile absolvite în România vor fi recunoscute oficial şi în Ucraina, după cum afirmă secretarul de stat Florian Lixandru.
Florian Lixandru: ”Provocările cu care se confruntă elevii care vin în sistemul de educație este, pe de o parte, cunoașterea limbii române, pentru că nu putem oferi școlarizare în limba ucraineană, chiar dacă s-a solicitat acest lucru este foarte greu pentru noi să organizăm clase cu predare în limba ucraineană sau pe curriculum ucrainean, pentru că asta înseamnă practic o segregare şi atunci noi ne dorim să integrăm acești copii în mediul educațional, dorim să îi determinăm atât pe ei, cât și pe părinţii lor să învețe limba română, pentru a se integra mai bine în societate, pentru că în condițiile în care am văzut că, în general, jumătate dintre elevii care au făcut parte din acest studiu își doresc să rămână în România pe termen lung și atunci se pune problema ce se va întâmpla și în viitor. Vorbim de integrarea lor pe piața muncii. Rolul nostru este acela de a-i determina să se înscrie, să urmeze aceste cursuri de pregătire pentru limba română. Există posibilitatea ca cei care au urmat cursuri de limbă română, oferite de alți furnizori, nu neapărat de inspectoratele școlare, să-și poate certifica competențele. Deci pot veni la testare și pot obține acel certificat.”
În prezent, se estimează că numărul copiilor ucraineni cu vârstă de şcolarizare refugiaţi pe teritoriul României este de 37.000. /RADOR RADIO ROMÂNIA/