Ascultă Radio România Actualitaţi Live

DNA și DIICOT au nevoie de „resurse financiare suplimentare”

"Apel matinal" - Invitat: ministrul justiţiei, Stelian Ion.

DNA și DIICOT au nevoie de „resurse financiare suplimentare”
Ministrul justiției. Foto: gov.ro.

26 August 2021, 09:33

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 august, ora 8:30) - Rubrica: ''Apel matinal"- Realizator: Ministrul justiției, Stelian Ion anunţa, în urmă cu ceva timp, că i-a solicitat premierului să aloce resurse la rectificarea bugetară pentru Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru finanțarea DNA și DIICOT. Deşi Ministerul de Justiție nu este ordonator principal de credite, acești bani ar fi necesari pentru continuarea luptei împotriva corupției și a criminalității organizate. Invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este ministrul justiției, Stelian Ion. Când spunem lupta împotriva corupţiei şi a criminalității este o exprimare generală. Concret însă, de ce anume este nevoie?
Stelian Ion: Este nevoie de resurse suplimentare financiare pentru DNA și DIICOT, pentru a ne respecta niște angajamente pe care le-am luat. Am spus că pentru DNA este nevoie de poliţie şi de poliție judiciară. De asemenea, pentru DIICOT am adoptat în guvern o hotărâre, prin care am alocat resurse suplimentare: specialiști, grefieri, procurori. Este nevoie să alocăm și resurse financiare pentru a avea acele posturi suplimentare pe care le-am alocat în plus, le-am alocat suplimentar față de ce era la momentul începutului de an.

Realizator: Din discuțiile din coaliție acești bani vor fi alocați la rectificarea bugetară?
Stelian Ion: În urma discuțiilor, s-a înțeles acest lucru. Aș vrea să subliniez faptul că nu este vorba despre sume extraordinar de mari în comparație cu ce cer alte ministere, deci sunt sume rezonabile, dar sume absolut necesare pentru continuarea desfășurării activității. Pe lângă aceste nevoi de resurse suplimentare de personal, sunt și alte surse: chirii, sedii, sume pentru expertize, sume pentru amenajarea unui sediu nou pentru DIICOT, instalații de supraveghere în cadrul acelui sediu și așa mai departe. Deci sunt sume absolut necesare şi s-a înţeles și îi mulțumesc premierului si ministrului de finanţe pentru sprijin.

Realizator: O discuție fără final, cel puțin până acum, este cea legată de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Sunt încă blocaje în coaliție pe această temă?
Stelian Ion: Din păcate, încă sunt discuții și nu s-a finalizat această discuție. Este un subiect spinos care va avea ca deznodământ desfiinţarea secţiei speciale. Nu va putea continua această secție. Important e cât de repede vom reuși să o desfiinţăm. Avem toate argumentele în sensul desființării ei. De altfel, și partenerii de coaliție sunt de acord că trebuie desființată. Discuția a rămas ce facem după desființare, și am spus că revenim la normalitate, să spun așa, adică la respectarea competenței după materie. Nu toate dosarele vor merge la o singură unitate de parchet, am propus noi, Guvernul. Am spus că dosarele trebuie să meargă acolo unde le e locul, şi anume, dacă e vorba de fapte de corupţie la DNA, dacă e vorba de fapte de criminalitate organizată la DIICOT sau dacă e vorba de alte fapte la Parchetul General ori la parchetele de pe lângă curţile de apel, deci e o soluţie echilibrată cea propusă de noi. Am venit şi cu o variantă, cu mai multe variante de amendamente. Cred că e arhicunoscută problema aceasta a secţiei speciale şi sper cât de curând ca partenerii noştri de coaliţie să accepte o variantă corectă, aşa cum am propus şi cum e scris negru pe alb în programul de guvernare, pentru că ne-am asumat cu toţii acel program, nu numai noi, de la USR-PLUS, nu numai PNL, ci şi UDMR.

Realizator: Apropo de această secţie, există o legătură între aceasta şi MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) instituit de Comisia Europeană?
Stelian Ion: Sigur că da. Este o legătură directă şi e primul semnal că încep reformele, că se repară ce s-a greşit în trecut şi că încep reformele pe justiţie în România. /Ar fi/ un semnal foarte greşit şi sunt sceptic cu privire la ridicarea MCV, dacă nu se face acest pas.

Realizator: Când ar putea fi ridicat MCV-ul pentru România?
Stelian Ion: Cât de curând depinde doar de noi, din punctul meu de vedere. Dacă ne îndeplinim aceste obiective, poate fi ridicat, speram, la sfârşitul acestui an, acest an, dar mai realist, anul viitor. Important este că trebuie să dăm semnalul că dincolo de angajamente, dincolo de programul de guvernare şi de ce ne-am asumat pe hârtie şi facem lucrurile promise.

Realizator: Domnule ministru, ştim că foarte mulţi magistraţi au ieşit din sistem prin pensionare. Cum stăm cu resursa umană în magistratură?
Stelian Ion: Sunt probleme cu resursa umană în magistratură. Au fost doi ani de zile în care nu s-au ţinut concursuri la INM. A fost un impediment major şi am reuşit să deblocăm situaţia. S-a adoptat o lege, a început procedura. În această toamnă vom avea admitere la INM. Asta e o veste bună. Pe de altă parte, există cerere de pensionare şi aceste cereri agravează problema preexistentă. Sunt posturi care trebuie ocupate, dar nu doar de magistraţi, să spun aşa, de judecători şi procurori. Este nevoie şi de grefieri, grefierii sunt un sprijin foarte important în activitatea magistraţilor şi aici am propus guvernului alocarea unui număr de încă 200 de grefieri pentru instanţele judecătoreşti. Au mai fost în anul trecut alocaţi încă 200, deci ar fi un sprijin real şi cred că binevenit şi apreciat de sistemul judiciar.

Realizator: Până la 1 septembrie se depun dosarele de înscriere pentru mai multe posturi vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT şi DNA. Aţi avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis privind selecţia de procurori sau e prea devreme pentru o astfel de întâlnire?
Stelian Ion: A fost o discuţie scurtă, incipientă. Va continua, sper eu, această discuţie şi important este să fie o procedură transparentă, să fie o procedură corectă. Îi voi trimite domnului preşedinte cele mai bune variante din care să poată alege şi să avem, în fruntea acestor parchete, în fruntea DIICOT, în fruntea secţiilor din cadrul DNA, despre acestea vorbim, să avem cele mai bune nominalizări. Procurorii şefi dau tonul în organizaţiile pe care le conduc, ritmul de activitate. E foarte important să avem acolo procurori foarte bine pregătiţi, foarte corecţi şi foarte energici, foarte curajoşi. Toate condiţiile acestea trebuie să le îndeplinească aceşti procurori şefi şi îi îndemn să se înscrie cu încredere la această procedură.

Realizator: Anul acesta a debutat cu mai multe proteste ale sindicatelor din penitenciare, care solicitau respectarea unor drepturi salariale, dar reclamau şi personal insuficient. Care mai este relaţia cu sindicatele din penitenciare?
Stelian Ion: Din punctul meu de vedere, este un dialog, este o relaţie bună şi mă preocupă şi situaţia acestor angajaţi, a poliţiştilor de penitenciare, am făcut eforturi inclusiv în negocierile din cadrul coaliţiei, legea de rectificare pe Ordonanţa de Urgenţă de rectificare bugetară. Nu am solicitat sume în plus, pentru că aici aveam alocată o sumă, dar am solicitat o derogare astfel încât să se alinieze şi cei din acest sistem de poliţie de penitenciare colegilor poliţişti cu privire la cadrul salarial, deci trebuie să fie lucrurile echilibrate, corecte./dpop/aionescu/Aş sublinia cu privire la acest domeniu că se ţin în perioada următoare concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere a unităţilor de penitenciare şi este un moment foarte important, pentru că astfel de concursuri nu s-au mai ţinut de foarte multă vreme şi e important ca oamenii să fie validaţi prin concurs, să aibă stabilitate pe funcţie şi să aibă toată autoritatea şi legitimitatea pentru a-şi face treaba. Interimatele acestea şi prelungirile care survin repetat nu sunt tocmai bune pentru niciun sistem.

Realizator: Dar dincolo de manageri, se fac şi altfel de angajări în penitenciare?
Stelian Ion: Nu sunt foarte multe angajări, dar mai sunt acolo unde sunt nevoi mi se semnalează şi se mai scot posturi la concurs. Da, mai sunt unele.

Realizator: Modificarea legilor justiţiei, un alt punct ce pare sensibil în coaliţie şi mai am o ultimă întrebare. Unde vă aflaţi acum cu acest demers?
Stelian Ion: În grupul de lucru din cadrul coaliţiei, format din mai mulţi jurişti din comisiile juridice discutăm inclusiv astăzi mai avem o discuţie. Îi invit pe colegi periodic să purtăm aceste discuţii şi în această toamnă să înaintăm proiectul de lege parlamentului, pentru că mai sunt câteva zile şi începe sesiunea parlamentară şi apropo de MCV, e foarte important să facem progrese şi să fie legile în parlament, să fie dezbătute şi în parlament, să fie adoptate acele corecturi şi acele reforme ale legilor pe care le-am promis.

Transcriere: Rador

Etichete : (ii) dna resurse diicot
Agerpres va putea înființa, administra și finanța un muzeu al presei
România 31 Martie 2025, 19:00

Agerpres va putea înființa, administra și finanța un muzeu al presei

Comisia pentru cultură a Senatului a avizat favorabil o propunere legislativă în acest sens, inițiată de parlamentari PNL.

Agerpres va putea înființa, administra și finanța un muzeu al presei
Simularea Evaluării: Rezultate mai slabe la limba română decât la matematică
România 31 Martie 2025, 18:56

Simularea Evaluării: Rezultate mai slabe la limba română decât la matematică

La limba română, procentul de note mai mari de 5 a fost de 64,01%, în timp ce la matematică acesta a fost de 71,97%.

Simularea Evaluării: Rezultate mai slabe la limba română decât la matematică
Un an de la prima etapă a aderării României la Schengen
România 31 Martie 2025, 18:52

Un an de la prima etapă a aderării României la Schengen

De la începutul acestui an, România este membru deplin al spațiului european de liberă circulație.

Un an de la prima etapă a aderării României la Schengen
Senatul a respins moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei
România 31 Martie 2025, 18:30

Senatul a respins moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei

Senatul a respins moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, inițiată de parlamentari AUR, SOS...

Senatul a respins moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei
Bilanț MAI: Peste 3.900 de misiuni pe aeroporturile din România în primul an de Schengen
România 31 Martie 2025, 16:28

Bilanț MAI: Peste 3.900 de misiuni pe aeroporturile din România în primul an de Schengen

Structurile MAI au efectuat 3.900 de misiuni în aeroporturile internaționale din România la un an de la aderarea la Spațiul...

Bilanț MAI: Peste 3.900 de misiuni pe aeroporturile din România în primul an de Schengen
Sondaj prezidențiale: George Simion 35% din voturi, urmat de Victor Ponta cu 21,1%
România 31 Martie 2025, 16:25

Sondaj prezidențiale: George Simion 35% din voturi, urmat de Victor Ponta cu 21,1%

Sondajul Verifield este comandat de candidatul independent Nicușor Dan.

Sondaj prezidențiale: George Simion 35% din voturi, urmat de Victor Ponta cu 21,1%
La Senat, moțiune simplă împotriva ministrului Energiei
România 31 Martie 2025, 16:12

La Senat, moțiune simplă împotriva ministrului Energiei

Senatul dezbate și votează luni, 31 martie, moțiunea simplă împotriva ministrului energiei, Sebastian Burduja. Documentul a...

La Senat, moțiune simplă împotriva ministrului Energiei
Rezultate ale simulării Evaluării Naționale
România 31 Martie 2025, 15:31

Rezultate ale simulării Evaluării Naționale

Notele nu vor fi afișate, ci vor fi comunicate individual și analizate la nivelul fiecărei școli prin discuții cu elevii,...

Rezultate ale simulării Evaluării Naționale