DNA cere încuviinţare urmăririi penale pe numele lui C. P. Tăriceanu
UPDATE: Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu respinge acuzațiile DNA conform cărora ar fi luat mită când ocupa funcția de prim-ministru.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Ianuarie 2021, 15:04
UPDATE: Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu respinge acuzațiile DNA conform cărora ar fi luat mită când ocupa funcția de prim-ministru, explicând că nu s-au făcut plăți către firma Microsoft cât timp el a condus guvernul și în consecință nu a primit niciun ban.
Într-o intervenție la Antena 3, Tăriceanu a precizat că în perioada mandatului său au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, Laura Coduța Kövesi, dar care nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft.
Amintim că DNA a cerut astăzi încuviințarea pentru începerea urmăririi penale față de Călin Popescu-Tăriceanu pe care îl acuză că ar fi primit indirect foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a promova mai multe hotărâri de guvern favorabile firmei respective.
---Știrea inițială---
Procurorii anticorupție cer încuviințarea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier și fost președinte al Senatului. Solicitarea a fost trimisă procurorului general, care urmează să-l sesizeze pe președintele Klaus Iohannis conform procedurilor legale în vigoare.
Acuzațiile vizează infracțiunea de luare de mită în perioada în care fostul demnitar deținea funcția de prim-ministru. Relatează reporterul Diana Surdu.
Reporter: Călin Popescu-Tăriceanu ar fi primit în mod indirect între 2007-2008 de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță, notează procurorii.
În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei, mai explică DNA.
Potrivit anchetatorilor, 800.000 de dolari reprezintă un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, iar suma ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Deși procurorii nu au făcut public numele demnitarului în comunicatul de presă, surse judiciare confirmă că cel vizat este fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.
Prezentul dosar a fost constituit în 2018 în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de DNA la cererea colegilor austrieci.
În noiembrie 2018, la cererea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale pentru luare de mită față de aceeași persoană, senator la acea dată, iar în iunie 2019 Senatul a respins cererea procurorilor.
Ei precizează că au fost administrate proble suplimentare și au apărut elemente noi în dosar.