Dispută între guvern şi sindicate privind salariul minim
Discuţiile dintre sindicate şi guvern asupra nivelului salariului minim garantat s-au încheiat fără un acord. Discuţiile vor continua, urmând să fie comunicată şi opţiunea partidelor care susţin executivul.
Articol de Diana Domenico, 20 August 2010, 19:14
Sindicatele nu reuşesc să se înţeleagă cu guvernul în chestiunea salariului minim garantat, iar discuţiile de la sediul executivului nu au adus lămuriri.
În timp ce sindicaliştii cer un salariu minim de 750 de lei, premierul Emil Boc oferă 640 de lei.
Dacă această temă va fi reluată după ce sindicatele vor primi şi studia proiectul noii legi a salarizării, în altă chestiune, pare a exista un acord.
Este vorba de o posibilă creştere a salariilor în 2011, mai mare pentru salariile mici şi una mai redusă sau chiar deloc pentru veniturile mari.
Sindicaliştii resping, din start, varianta executivului de a majora salariul minim brut pe economie cu doar 40 de lei pentru 2011 şi propun ca cel mai mic salariu să fie de 750 de lei.
Menţinerea unui nivel foarte mic este, în opinia acestora, o formă mascată de evaziune fiscală, foarte mulţi angajatori preferând să plătească legal angajatului un salariu minim şi să-i acorde în plus o sumă neimpozabilă.
Liderul sindical al Cartel Alfa Bogdan Hossu spune că a sugerat primului ministru "să se gândească la un salariu minim de cel puţin 750 de lei, care să permită, practic, posibilitatea recuperării şi, în acelaşi timp, creării sau reconfirmării acordului din 2008 cu guvernul, cu toate patronatele şi sindicatele, pentru a da predictibilitate şi, în acelaşi timp, a crea mediului de afaceri posibilitatea unor previziuni pe termen mediu".
Discuţiile vor continua şi luni pe marginea acestor subiecte, urmând să se comunice şi opţiunea partidelor care susţin actualul guvern.